Banner proberen? 
Voor € 100 drie maanden 
op deze site én in het 
mailmagazine!banner.html
Opgeven voor gratis BewustZijn Online 
mailmagazine: klik hier!http://www.live.cloudformz.com/C-201512161605518252-201512161605518197/

Vogel memory

Uitgever: Kosmos

Illustraties: Christine Berrie

Prijs: € 14,99


  SPELBESPREKING | Simone Thomasse | april 2016Geen boek, maar een spel; ik vind het zo leuk dat ik het graag meeneem in de recensies. Het bestaat uit 25 paar fijne redelijk grote kaarten, waarmee je het bekende memory spel kunt spelen. Een paar bestaat uit een mannetjes- en een vrouwtjesvogel. Leerzaam, beeldschoon en als je het koopt, ondersteun je ook nog de Vogelbescherming. Tja, dat in het dierenrijk het mannetjesdier er meestal mooier uitziet dan het vrouwtje is bekend. Ik vraag me af waarom dat bij mensen anders is ;).

Gaza dagboek

Auteur: Ton van der Kroon

Uitgever: Brave New Books

Uitvoering: paperback, 150 pag.

Prijs: € 20,-
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2016Ton van der Kroon werd bekend door de mannengroepen die hij al jaren geeft. Daarnaast coacht hij en organiseert bovendien reizen naar heilige plekken. Hij schreef inmiddels 7 boeken.

In 2003 werd Ton door de Nederlander Jan Willems en zijn Amerikaanse vrouw Jackie Lubeck uitgenodigd om aan hun Palestijnse theaterschool traumahulpverlening te geven. Deze theaterschool leidt jonge Palestijnen op tot acteur, dramadocent of filmmaker; zij maken honderden voorstellingen per jaar voor alle kinderen in de Gazastrook. Ton werkte in de periode van 2004 tot 2014 telkens enkele weken in Gaza. Het waren vaak zware weken. En al die tijd hield een dagboek bij. Voor dit boek zijn 9 fragmenten uit verschillende periodes plus een kort verhaal gebundeld. Naast de verhalen van heftig getraumatiseerde jonge mensen die hun narigheid enigszins trachten te verwerken, geeft Gaza Dagboek een indringend beeld van het leven in de Gaza strook. Details, waarvan in ieder geval ik geen enkele weet had, drongen diep in mijn hart. De onmenselijke omstandigheden, het geweld dat alles stuk maakt en nooit iets op kan lossen, de bizarre controles als je de strook in of uit wilt, de schaarste aan voedsel en water, de uitzichtloosheid – ze zijn schrijnend. Als je dit in het kader van de geschiedenis plaatst, zoals Ton doet in zijn korte verhaal, wordt het allemaal nog eens extra tragisch. Twee volken, ieder met een rijke traditie en een hartstochtelijk geloof. Het ene joods, het andere moslim. De Grote Vraag blijft bestaan, en niet alleen ten aanzien van de Gaza kwestie zoals iedereen weet. Waarom lukt het de menselijke soort maar niet om in vrede met elkaar te leven?
Soefi-meesters van de Liefde: Rumi & Hafez

Bestaat uit diverse voordrachten

Uitgever: De Rozekruis-Pers
Uitvoering: paperback, 120 pag.

Prijs: 11,95

Raju’s avontuur

Auteur: Timothy Knapman

Illustraties: Patrick Benson

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

40 pag.

Prijs: € 14,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2016Raju is een kleine olifant. Op een dag neemt zijn mama hem mee uit wandelen. Ze ontmoeten vervaarlijke dieren, die resoluut door moeder verdreven worden. Maar Raju vindt het spannend. Wanneer gaan we weer naar huis? vraagt hij telkens. Straks, is het antwoord. En dan klimmen ze een hoge berg op. Helemaal boven aangekomen ligt de wereld aan Raju’s voeten. Ze genieten en maken zich op voor de wandeling terug. Eenmaal thuis is de kleine olifant doodmoe en vervuld.

Warme en vriendelijke illustraties, mooi uitgegeven, een boek dat gevoelens van veiligheid oproept. Voor de allerjongsten.
Hoera, we hebben een tuin

Auteur: Gerda Muller

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden, 40 pag.

Prijs: € 14,95
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016In de 8 jaar dat ik recensies schrijf, is er altijd ruim plek geweest voor kinderboeken. Ik zoek altijd naar verhalen met een positief wereldbeeld omdat ik vind dat een kinderziel vooral gevoed en niet geschokt moet worden. Natuurlijk realiseer ik me best dat veel mensen hier een andere mening over hebben. Al hun argumenten ten spijt (‘kinderen kunnen niet vroeg genoeg snappen hoe het zit’, ‘ze moeten gehard worden’, ‘ouderwets hoor’ en ga zo maar door) ben ik elke keer weer verheugd over de boeken van onder andere uitgever Christofoor.

Hoeveel valt er bijvoorbeeld niet te ontdekken aan dit eenvoudige verhaal met zijn onschuldige illustraties? Het beeld herinnert mij direct aan Berlijn, dus het boek verhuisde inmiddels al naar mijn oudste dochter die daar woont en net als ik dol op goede kinderboeken is.

Anna en Benjamin verhuizen met hun ouders naar een drukke stad, maar gelukkig heeft hun huis een heerlijke tuin. Geholpen door hun ouders, grappige tante en ook bovenbuurjongen Louis gebruiken ze die ruimte voor groente, bloemen, fruit, dieren, spelen en ontspannen zitten. We volgen hen alle seizoenen, zien ze zaaien, oogsten en eten. Compleet met gemakkelijke en lekkere recepten en vlot getekende processen van hoe planten zich door het jaar heen ontwikkelen. Een kijk- en genietboek.Öland breien

Auteur: Marja de Haan

Uitvoering: gebonden, 108 pag.

Prijs: € 24,95  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016Oh, wat is dit boek mooi uitgegeven. Voor wat betreft papier, vormgeving, inhoud, alles. Het ligt al een tijd op mijn stapel en eigenlijk had ik het aan het begin van de winter willen bespreken, maar ieder seizoen is natuurlijk breiseizoen. Tja, breipatronen zoals in dit boek verzameld vereisen enige ervaring. En vooral: geduld. Het is een pure mindfulness oefening! De auteur importeert wol van het oerige Zweedse eiland Öland, dat in de Oostzee ligt. Zij vertelt het verhaal van de teloorgang van fabrieken die de kwaliteitswol produceerden, en roemt de mensen van het Ullcentrum (Wolcentrum) die ervoor zorgden dat de Öland wol met zijn prachtige kwaliteit en kleuren weer verkrijgbaar is.

Bijna dertien jaar geleden was ik daar in de meivakantie. Er was geen toerist te bekennen, de primula’s en orchideeën schoten de grond uit, en de bosanemonen zorgden voor witte ondertapijten tussen de bomen. We veronderstelden dat we konden kamperen, maar hoe koud was het! Dat noopte ons tot het huren van een houten huisje. De eigenares en haar man maakten ‘s winters allerlei ambachtelijke producten. Ze sneden houten lepels, breiden, naaiden, borduurden en dat alles werd zomers verkocht. Het leek of de tijd stil was blijven staan en dat gaf een heel veilig gevoel. Vandaar dat mijn hart weer opensprong bij het zien van de foto’s. Het achtergrondverhaal wordt uit de doeken gedaan en er staat een groot aantal zeer bijzondere patronen in. En tot slot: de wol kan besteld worden via www.trollenwol.nl.


Hartelust

Auteur: Wendy Doeleman

Uitgever: Vior Webmedia

Uitvoering: paperback,

168 pag.

Prijs: € 22,50  BOEKBESPREKING | Charlotte Goudsblom | maart 2016Wendy Doeleman (bekend van haar eerdere boek ‘Coole seks, relaxte liefde’ en het geven van tantra cursussen/workshops) bracht onlangs dit nieuwe boek voor jongeren uit. Subtitel: ontspannen in lijf, lust en liefde.

Ik was bij de presentatie van het boek in Club Lite in Amsterdam en de lichte angst (ik kom zo meteen terecht in een zaal vol ‘tantramensen’, help!) die ik van tevoren had, bleek kort na binnenkomst nergens voor nodig. Na een warm onthaal met thee, gezellige praatjes en mijn eerste zogenaamde 30 seconds hug (echt best fijn!) kregen we aan de hand van een quiz en oefeningen op een luchtige en praktische manier de mogelijkheid om een beetje kennis te maken met wat tantra eigenlijk inhoudt. Vervolgens werd het boek uitgedeeld, de muziek harder gezet en kon er worden gedanst. Ik nestelde me op een zitzak met ‘Hartelust’ om alvast een blik te werpen - inmiddels wel erg nieuwsgierig geworden.

Toch was de hartelijke uitnodiging om deel te nemen aan het alcoholvrije, blote-voeten-dansfeest voor mij het moment om te gaan. Genoeg indrukken voor deze avond, want ondanks de gezelligheid en de vrolijke en vrije aanpak had het allemaal wel iets in me losgemaakt. Op de fiets naar huis door de stromende regen overheerste het volgende gevoel: ik wil dit ook, me vrijer en fijner in mijn lijf voelen en makkelijker op een open manier contact krijgen met anderen. De gedachten aan hoe en wat schoof ik aan de kant en ik besloot eerst maar eens te beginnen met lezen.

‘Hartelust’ zou je kunnen omschrijven als een voorlichtingsboek over seksualiteit voor jongeren; het bevat bijvoorbeeld ook een uitgebreide anatomische uitleg. Maar wat het zo anders en goed maakt is vooral het uitgangspunt. Waar jongeren bij seksuele voorlichting meestal vooral waarschuwingen voor zwangerschap en soa’s meekrijgen, kiest Wendy een heel ander uitgangspunt. Namelijk dat je eigen lichaam verkennen iets moois is, dat het gevoel van verlangen en lust goed en heel natuurlijk is en dat seksualiteit en vrijen heerlijk en gezond zijn. Niks schaamte of taboe, maar een fijne en directe uitleg over hoe je alleen en samen kunt genieten van liefde en seks. En daarbij wordt niet alleen uitgegaan van fysiek plezier, maar misschien juist wel meer van het je prettig voelen en leren om je energie te kunnen laten stromen. Je veilig voelen bij jezelf en bij elkaar. De uitleg over hoe het allemaal werkt met energie en het laten stromen daarvan geeft een zeer waardevolle toevoeging voor tieners die beginnen aan deze ontdekkingstocht.

De vrije gedachte van de tantra dat alles goed is en niets (!) moet, is door het hele boek goed voelbaar en ook de oefeningen zijn afkomstig uit de tantra. Toch is het boek heel toegankelijk en - zoals ik het inschat - voor elke tiener en menig volwassene ;) zéér interessant. 


Bijzonder gewoon boekje

Auteur: Mai Flesseman

Uitgever: De Zaak

Uitvoering: paperback, 105 pag.

Prijs: 15,95  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016Op de site bijzondergewoonboekje.nl schrijft de auteur van dit buitengewoon bijzondere boekje  Mai Flesseman: Ik werk als illustrator, zangeres, componist en workshopleider.
Illustreren gaat over je binnenwerk en dat doe ik lekker alleen en in stilte. Zingen en mensen laten zingen gaat over expressie, verbinden en de universele (draag)kracht van muziek. Die binnen- en buitenwereld met elkaar samen krijgen is mijn uitdaging en mijn ideale manier van leven.Dit boekje is de uitkomst van een jaar lang bijna elke dag tekenen. Als een soort van dagboek heeft het me geholpen om van alles uit te zoeken, dicht bij mezelf te blijven en het heeft me enorm veel plezier gegeven. dat deel ik nu graag met een heleboel mensen.

Dat plezier straalt van dit geweldige kleinood af. Ik ben echt enorm enthousiast over de tintelfrisse helderheid en gave humor waarmee de jonge allrounder Mai Flesseman zichzelf onderzoekt. En neem me voor haar boekje aan velen cadeau te doen. Erg mooi uitgegeven ook!


Jij in de kinderrij

Auteur: Peter Samwel

Uitgever: Boekenbent

Uitvoering: paperback, 154 pag.

Prijs: 19,95 (+ € 1,95 verzendkosten)

Te bestellen via petersamwel@telfort.nl
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016Peter Samwel, tarotkenner eerste klas en buitengewoon enthousiasmerend docent, heeft een rijk arbeidsbestaan. Hij werkte 10 jaar als geestelijk raadsman bij de krijgsmacht en voerde lange jaren een praktijk voor levensvragen. Daarnaast gaf hij les aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen en inmiddels is hij alweer een behoorlijke tijd als voorganger met de vrijzinnige gemeente in Bennekom verbonden, waar hij in centrum De Ontmoeting op de hem zo geëigende wijze vormgeeft aan religieuze, zo je wilt spirituele inhouden.

Hij is er sterk van doordrongen hoe belangrijk het is de spreuk op de toegangspoort tot het orakel van Delphi te honoreren: Mens ken Uzelve. Met dit boek levert hij daartoe een bijdrage. Als hoeveelste kind werd jij geboren? En wat betekent dat voor je relaties, je keuzes, je ontwikkeling? Die antwoorden worden gegeven aan de hand van talrijke voorbeelden uit de praktijk. Fijn vind ik de vragen, samenvattingen én de tips voor ouders - die je zonder meer stapjes verder helpen met het raadsel dat je zelf bent. Naast grondpatronen en de behandeling van de vier archetypes komen talloze andere aspecten aan bod, zoals seksueel misbruik, een miskraam, welke naam draag je? en partnerkeuze. Ook in die zin borduurt het duidelijk op moderne wijze voort op het bekende ‘Waarom ben ik mijn broertje niet?’ van Karl König, dat in 1977 verscheen. Leerzaam, bemoedigend en onthullend.

Overigens geeft Peter ook lezingen over dit onderwerp. Interessant voor bijvoorbeeld studiecentra en scholen.Als ik de baas zou zijn van de zorg

Auteur: Rob van Drunen

Uitgever: Hartwerk productie

Uitvoering: gebonden,

80 pag.

Prijs: € 11,-

Bestellen via www.alsikdebaaszouzijnvan.nl.  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016Voor me ligt een vrolijk gekleurde uitgave, tot in de puntjes verzorgd, met 33 kort geformuleerde visies van de meest uiteenlopende mensen die intens met de zorg te maken hebben: van arts of therapeut tot bestuursadviseur of antropoloog tot ervaren patiënt. Ab Klink, lid raad van bestuur bij zorgverzekeraar VGZ, hoogleraar Zorg, arbeid en politieke sturing'aan de Vrije Universiteit Amsterdam, oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef de lovende inleiding.

Bij ieder stuk tekst staat een indringend portret van de spreker. Soms lijkt het of je een beetje naar binnen kunt kijken bij de geportretteerde. Ik zie en lees grote betrokkenheid en dat vind ik gaaf. Aan iedereen werd dezelfde vraag voorgelegd: Wat zou jij doen als je de baas van de zorg was? Vanzelfsprekend zijn er nuances, maar ik pik er een paar grote lijnen uit – vergeef me onvolledigheid ;)))


1.integreer alternatieve zorg in de reguliere zorg, maak beide vormen even belangrijk

2.er zou veel aandacht moeten zijn voor preventie 

3.stel de patiënt en zijn beleving centraal

4.maak de zorg onafhankelijk; knip de banden met de (farmaceutische) industrie door

5.laat het denken verschuiven van lineair naar circulair

6.houd de zorg betaalbaar en breng innovaties binnen verzekeringen

7.laat iedereen doen waar hij goed in is (…)

8.voed kinderen op met bewustzijn op voeding en gezondheid

9.begin de dag met een wandeling of neem andere maatregelen om te ontstressen


Een dergelijk boekje kan alleen maar gemaakt worden door iemand die zelf uiterst gedreven is, en dat maakt de in Amsterdam wonende Rob van Drunen helemaal waar. Getuige zijn blogs op www.robvandrunen.nl leeft hij fel; bovendien timmert hij aan de weg én hij heeft idealen. Niks Brabantse (want daar werd hij geboren) gezelligheid, er zijn doelen: het faciliteren en stimuleren van bewustzijn. Dat siert hem.

Het is de bedoeling dat er meerdere uitgaven in de reeks ‘Als ik de baas zou zijn van’ zullen komen. Iedere editie gaat over een actueel maatschappelijk thema dat vraagt om bewustzijn en vernieuwing. Een voorbeeldig initiatief en dit eerste mooi uitgevoerde en zinvolle boek is wat mij betreft heel geslaagd.
Het leven houdt van je

Auteurs: Louise Hay en Robert Holden

Uitgever : Spectrum

Uitvoering: paperback, 208 pag.

Prijs: € 17,50


  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | maart 2016Vroeger ging ik vaak logeren bij mijn oma. Dat was de allerliefste oma van de hele wereld uiteraard. Toch blijkt er een mogelijk nog lievere oma te bestaan. Eerder dacht ik hierbij aan Annie M.G. Schmidt, de Hollandse lekker-stout-oma, maar wereldwijd kan er maar één echte super-oma zijn! Haar naam is Louise Hay, inmiddels bijna 90 jaar oud en still going strong, zo schijnt het. Haar uitgeverij Hay House richtte ze op toen ze al 60 was, en onlangs leerde ze nog ballroomdansen! We kennen haar natuurlijk van het boek ‘Je kunt je leven helen’, waarvan 35.000.000 exemplaren werden verkocht. Het begrip ‘positief affirmeren’ lijkt aan haar gekoppeld. In mijn ogen vooral gaat dat over ánders leren denken; volgens Hay vooral over líefdevol denken, daarmee je leven warme kleuren gevend. Overigens is het leven oké zoals het nu is, alles begint met (zelf)acceptatie. Vervolgens kun je je de rest van leven bezighouden met alle gedachten, gevoelens, gebeurtenissen en omstandigheden die voortdurend verschijnen in dat wat je wezenlijk bent, in je ware natuur.

Begin dit jaar verscheen er nog zoiets moois: het boek ‘Het leven houdt van je’, samen met de frisse Engelse psycholoog Robert Holden (50) in de rol van schrijvende ‘kleinzoon’ van Hay. Holden ken je misschien wel van The Happiness Project, een BBC documentaire over zijn onderzoek naar gelukservaringen die via de Oprah Winfrey Show wereldwijd een groot publiek bereikte.
In dit boek stippen Holden en oma Louise zeven invalshoeken aan die allemaal gaan over zelfacceptatie en van jezelf houden. Hoe kun je middels liefde mogelijke mechanismen van afkeuring naar zowel jezelf als anderen laten smelten? Hoe kun je al smeltende weer je ongeconditioneerde vrije gelukkige staat van zijn ervaren? Onderwerpen als ‘in de spiegel kijken’, ‘het verleden vergeven’, ‘dankbaar zijn’ en ‘leren ontvangen’ zullen velen bekend voorkomen. Hoe kordaat weet jij hier eigenlijk in je dagelijks leven mee om te gaan?
Middels inzichtelijke, inspirerende en lichtvoetige dialogen wijzen Hay en Holden steeds weer op de kracht van Liefde. Met hoofdletter L inderdaad, het gaat hier over onvoorwaardelijke Liefde, verpakt in vele hartverwarmende en doeltreffende oefeningen. Die er ooit voor zorgden dat Louise Hay de misbruik in haar armoedige jeugd, terminale kanker en ook haar innerlijke criticus achter zich kon laten. Zij is een echte ervaringsdeskundige.
Fijn ook hoe de twee kinderen van Robert Holden af en toe meedoen in het boek. Bo van 4 laat weten dat ze van Louise Hay houdt ‘omdat oma Lulu zo leuk kan denken’. En zo komen we op de kern van al haar werk. Hoe kun je je gedachten opfrissen, hoe kun je jezelf onophoudelijk vriendelijk en liefdevol ondersteunen? Hoeveel mensen lopen hier min of meer onbeduidend rond met allerlei ballast die het leven ze (schijnbaar) op de schouders heeft gestapeld? ‘Ik hou van het leven en het leven houdt van mij’ is dan bijvoorbeeld een affirmerende zin die je je hele leven kunt blijven zingen, met alle mogelijke gelukkige gevolgen van dien. Aldus oma Louise.

’Het leven houdt van je’ is een onderzoek naar hoe je Liefde in je leven kunt integreren. En dat onderzoek is oneindig en nooit af. Ook zin om een tijdje bij een lieve oma te gaan logeren en lekker met haar mee te mijmeren? Vanaf nu kan dat dus altijd, via dit boek.
Het Kundalini yoga werkboek

Vertaling/bewerking: Christine Michon

Uitgever: Michon Enschede

Uitvoering: paperback, 224 pag.

Prijs: € 24,90


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | maart 2016


Als je een mooie verzameling kriya’s - die op allerlei gebieden qua lichaam en geest werken -bij elkaar wilt hebben, gun jezelf dan dit stijlvol uitgevoerde opnieuw uitgegeven boek.

Christine Michon, sinds 1984 leerling van Yogi Bhajan, richtte in 1990 een yogacentrum in Enschede op. We bespraken hier voorheen ook haar boeken Veel Soeps en Groen en gezond (over het zogenaamde groene dieet, waarvoor het voorjaar de tijd bij uitstek is!).

Dit werkboek behoort tot de standaardwerken over Kundalini yoga, een dynamische vorm van yoga waarbij de adem centraal staat en gebruik gemaakt wordt van klanken (mantra’s) en houdingen van de hand (mudra’s). Christine bespreekt in haar uitgebreide inleiding duidelijk alle ins en outs, dat is fijn. Het geeft je een stevige basis om met de kriya’s aan de gang te gaan, waarbij ik wil aantekenen dat het me goed lijkt eerst wat lessen te nemen. Dat is een ervaring op zich!

Terug naar het boek. Waar wil je aandacht aan besteden? Er zijn reeksen voor de spieren, voor de organen, voor stemmingen. Eerst lekker lezen, dan kiezen. Ook de meditaties zijn fantastisch, vooral als je jezelf kunt motiveren zo’n kriya en/of meditatie in ieder geval 40 dagen achter elkaar te doen. Hierdoor doorbreek je negatieve gewoontes die gerelateerd zijn aan de betreffende kriya of meditatie. Doe je hem 90 dagen, dan zul je transformeren op diep niveau, en na 120 dagen iedere dag oefenen worden je positieve effecten ervan permanent in je psyche gegrift. Ik kan je aanraden dit te proberen.

Tijdlijn

Auteur & illustraties: Peter Goes

Uitvoering: hardcover, 80 pag.

Prijs: € 24,99


Wat waar wanneer in de wereld

Uitvoering: hardcover, 160 pag.

Prijs: € 19,99  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | februari 2016Ze zijn met veel zorg uitgebracht door kwaliteitsuitgever Lannoo: twee ‘andere’ geschiedenisboeken over eeuwenlange menselijke strijd en ontwikkelingscultuur.

Wat waar wanneer in de wereld is verdeeld in vier hoofdlijnen: de antieke wereld, de middeleeuwen, de moderne tijd en de 20ste en 21ste eeuw. Het zit werkelijk bóórdevol informatie, is voorzien van legenda en geeft in vogelvlucht een goed beeld van wereldwijde veroverings- en ontdekkingstochten, uitvindingen, winning van grondschatten en kunstuitingen. Leuk, die toepasselijke dichtregels her en der, de bevolking uitgebeeld in hun klederdracht van de betreffende tijd, en interessant, ook in het licht van de huidige migraties, die vele landkaarten met de bewegingen die volkeren maakten in de loop van de tijd. 

Tijdlijn begint met de oerknal en eindigt met ‘Je suis Charlie’, is heel kunstzinnig vormgegeven in gedekte, sobere tinten. Met samenvattende tekstjes (niet alleen onderaan de pagina’s, maar ook de afbeeldingen zijn omgeven door ter zake doende zinnen): hoe is het mogelijk zoveel informatie in zo weinig woorden te stoppen? Erg mooi, dat hoofdstuk over  de oorsprong van het leven, de dinosaurussen en de eerste mensen en nederzettingen. Ik loop langs Mesopotamië, het oude Egypte, het oude Griekenland, lees over de Kelten, maar ook over de Ming dynastie en de Inca’s, en kom terecht in de jaren 60, 70, 80, 90, 2000 en 2010…

Beide boeken zijn robuust van formaat, echte bewaar- en naslagwerken. Indrukwekkend voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Toch werd ik er wat droevig van. Want één ding wordt glashelder duidelijk: waar mensen zijn, is strijd onvermijdelijk. Het leek en lijkt op deze planeet allemaal om macht te draaien, macht die zich uitdrukt in landje-pik, in schatten verzamelen, overheersingen. Ik merkte dat het me moeite kostte mijn aandacht te vestigen op de rijke cultuurontwikkelingen die even zo goed plaats hadden.

Zou de mensheid het ooit voor elkaar krijgen in vrede, liefde en vreugde naast elkaar te leven, elkaar ieder kruimeltje gunnend?


Het directe pad

Auteur: Greg Goode

Uitgeverij: Panta Rhei

Uitvoering: paperback, 240 pag.

Prijs: € 19,90


  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | februari 2016De afgelopen kerstvakantie vloog ik naar een zonnig eilandje heen en weer. Mmmadeira! Aanrader voor de liefhebber van Atlantische oceanische ervaringen, horizontaal bergwandelen (langs irrigatiekanaaltjes) en de nodige prachtige uit- en inzichten. Vakantie komt van vacare oftewel ‘leeg zijn’. En dan is een boek als dit een mooi vulmiddeltje voor lege uurtjes.

Een uitdagend boek! Wanneer lees je nu letterlijk een ‘praktijkboek met 40 experimenten om non-duaal bewustzijn te ervaren’? Goode neemt ons vanaf het begin mee in de realisatie dat alles al is zoals het IS, en dat DAT precies helemaal klopt. Tegelijk biedt hij allerlei kleine en grootse oefeningen om daadwerkelijk te ervaren dat onze zintuigen op z’n minst ‘enigszins illusoir’ zijn. En dan blijkt via je directe ervaring eenvoudigweg antwoord te komen op bijvoorbeeld de vraag: Ik begrijp het wel, maar voel het niet…
Via verschillende hoofdstukken en invalshoeken (wereld, lichaam, psyche, waarnemend gewaarzijn en non-duale realisatie) worden er onderzoekjes aangeboden. Zoals: proeven van een sinaasappel, bevindt je arm zich in een bepaalde positie?, de kiesfunctie ontdekken (die je niet direct kunt ervaren overigens), ‘de transparante getuige’ en wat dies meer zij. Amusant, toegankelijk, inzichtelijk en glashelder!

En dan eindigen we uiteraard weer in de Leegte, waarmee het onderzoek in zoeken eindeloos eindigt. Vanaf hier is er geen aandrang meer om te zoeken. Tegelijkertijd kun je je nu gaan bezighouden met een rijke ontdekkingsreis naar allerlei dingen en zaken, vanuit fascinatie voor iets of als een soort van viering. Hoezo niet? Life goes on, de kraan staat aan, water blijven we drinken.
Greg Goode besluit in een staat van ‘vreugdevolle ironie’, als een soort van liefdevol, non-duaal non-dogmatisme: vrij van lijden, vrij van taal, vrij van ideeën en zelfs vrij van het directe pad dat vrijheid bracht/brengt. Kortom: een bijzonder mooi boekske!
Mevrouw Justien

Auteur: Isabelle Desegher

Illustraties: Ann De Bode

Uitgeverij: De Eenhoorn

Uitvoering: geb., 32 pag.

Prijs: € 16,50


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Mevrouw Justien verloor haar man Emiel en sindsdien heeft ze een leeg plekje in haar buik, een heel klein gaatje. Ze doet alle mogelijke moeite om het gaatje gevuld te krijgen. Holt naar de tandarts en naar de bakker, waar ze taartjes en chocolade koopt. En ze wordt dikker en dikker. Maar het gaatje bleef. Toen nodigde ze haar vriendinnen uit. Maar ook praatjes vullen geen gaatjes. Op een dag ontdekt ze een piepklein winkeltje in de Grote Winkelstraat. Daar ontmoet ze Willy, die haar op een ontroerende manier helpt troost te vinden.

Soms heb je een juweel in handen: wat een voorbeeld van fijngevoeligheid is dit mooie boek voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Maar zéker ook voor volwassenen.

Terugkijken

Interviews: Cecile Vossen

Portretfoto’s: Ringel Goslinga

Uitgeverij: Ten Have

Uitvoering: geb., 192 pag.

Prijs: € 29,99


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Als je dit grote en fraai uitgegeven boek openslaat, valt je oog direct op het motto (de eerste regels van een gedicht van Kees Hermis):

‘Vergeet niet te leven

dacht ik laatst

de tijd hield stil

een adempauze even’

Sober, deze woorden, net zoals de sterke zwart-wit portretten, de vormgeving van ontwerper Sybren Kuiper en de teksten die tot het meest essentiële zijn teruggebracht. Heel passend bij de fase waarin de geïnterviewden zich bevinden, aangezien het allemaal mensen betreft die de dood in de ogen kijken. Cecile Vossen had 21 ontmoetingen, prachtige en openhartige gesprekken. Er werd teruggekeken op het leven, verteld over keuzes & wensen, over het eenzame proces dat sterven zonder twijfel is. Opvallend is de warme optimistische toon die door het hele werk heen klinkt. Erg inspirerend.

Uitzoomen

Auteur: Paul Smit

Uitgeverij: Samsara

Uitvoering: geb., 372 pag.

Prijs: € 24,50


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 201517 interviews met mensen die vertellen over hun ‘ontwaken’ uit wat zij zien als illusie, die overigens voor het gros van de mensen als (duale) realiteit voelt. Soms hoor je ook Shakespeare terug die ooit zei: Het leven is een schouwtoneel en alle mensen zijn acteurs. Iedereen speelt zijn rol. Niets minder en niets meer. Maar deze gelukkigen hebben verleden en toekomst, persoonlijke verantwoordelijkheid, eindeloos piekeren achter zich gelaten. Of toch niet? Ze vertellen er in elk geval met graagte over.

Paul Smit sprak met vrienden en collega’s over hun ervaringen. Waar ga je doorheen? Wat verandert er als je ‘uitgezoomd’ naar het leven kijkt? Word je dan eeuwig gelukkig? Interessant, die originele, dwarse, mooie of aangrijpende verhalen van onder meer Jan Koehoorn, Guido Weijers en Patrick Kicken.
Spirituele Kerst

Auteurs: André de Boer en Tanja Rozema

Uitgeverij: St. De Rozekruis-Pers

Uitvoering: paperback, 180 pag.

Prijs: € 14,50


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Twee jaar geleden besteedden we in BewustZijn magazine aandacht aan de periode van de heilige nachten tussen Kerstmis en Driekoningen. Wij kennen dit vooral vanuit een antroposofische achtergrond, met veel ruimte voor het droomleven - ook in werkgroepen.


Deze week werden we attent gemaakt op het zojuist uitgegeven boek Spirituele Kerst van Rozekruis Pers. Het bleek dat vorig jaar een online-programma gemaakt is over de diepere betekenis van de heilige-nachten-tijd. Ruim 900 mensen deden daaraan mee; van 22 december tot en met 6 januari ontvingen zij elke dag een verhaal uit het Aquarius Evangelie (gepubliceerd door Levi Dowling in 1908), gevolgd door een beschouwing over dat verhaal. Voor dit speciale evangelie werd gekozen omdat het de essentie van het esoterische christendom bijzonder krachtig en zuiver weergeeft.


Ook dit jaar kun je je opgeven voor dit programma. Aangeraden wordt om de dagtekst uit het evangelie vlak voor het slapen te lezen en de bijbehorende toelichting de volgende dag direct na het opstaan. Je neemt het verhaal mee in je slaap, waar het onbewust bronnen van innerlijk weten kan openen. En de beschouwing draag je gedurende de dag mee in je hart.

Aan de vraag deze teksten vooral ook in boekvorm uit te geven werd gehoor gegeven en dat boek ligt hier nu voor me. Het kost € 14,50, ziet er inhoudelijk interessant uit en is te bestellen via bovengenoemde link. Ga jij tijd vrijmaken voor bezinning en bezieling in de periode van de heilige nachten? Wij gaan het op deze manier doen!


Oeverloos

Auteur: Jan van den Oever

Uitgever: De Bezige Bij

Uitvoering: geb. 184 pag.

Prijs: € 19,95

Opengebroken

Auteur: J.C. Amberchele

Uitgever: De Bezige Bij

Uitvoering: geb., 184, pag.

Prijs: € 19,95

Heimwee naar het paradijs

Auteur: Tijn Touber

Uitgeverij: Lev. (A.W. Bruna)

Uitvoering: paperback,

256 pag.

Prijs: € 17,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Ik heb respect voor Tijn Touber, voor wat hij allemaal teweeg brengt, en hij is ook nog eens heel aardig, ervoer ik tijdens het interview dat ik jaren terug met hem had. Sinds die tijd schreef hij behoorlijk wat en kreeg voor elkaar dat er in veel huiskamers in binnen- en buitenland iedere tweede zondag van de maand gemediteerd wordt, met alle positieve uitwerking van dien.

En nu is er dit boek, waarin hij de lezer meeneemt in zijn eigen ver- en bewondering over/voor een aantal geschriften c.q. boeken, zijnstoestanden als Atlantis en bepaalde personen. Ieder hoofdstuk begint met een quote uit ‘De smaragden tafel’ van Thoth ofwel Hermes Trismegistus. We reizen mee via Londen naar Caïro, naar New York, Terschelling en Monnickendam, maken kennis met diverse leraren en onderzoekers, delen zijn fascinatie voor boeken als ‘Inwijding’ van Elisabeth Haich (een aanrader trouwens!) en ‘De zondvloed’ van Marianne Fredriksson (lees vooral ook ‘De kinderen van het paradijs’, mijn lievelingsboek, dat voor € 15,- als paperback verkrijgbaar is vanaf het eind van het jaar) en en passant beleven we zijn ijsdoop (via de methode Wim Hof) en hoe het kan spoken op het IJsselmeer.

Eén ontmoeting springt er wat mij betreft uit: die met dr. Len, de man die talloze psychiatrische patiënten verloste van hun leed toen hij de verantwoordelijkheid voor hun ziekte op zich nam, vergeving vroeg en het teruggaf aan waar het vandaan kwam. Het draait hier om de oude Hawaïaanse geneeskunst Ho’oponopono. Hoe fantastisch zou het zijn als heel veel mensen hier kennis van namen en het gingen praktiseren.

Uiteindelijk vat Touber alles samen in zeven stappen, een methode met affirmaties die je dagelijks kunt gebruiken om helemaal in alles aanwezig te zijn. Maar laten we eerlijk zijn: waar het allemaal om draait is LIEFDE. Met hoofdletters graag ;).Mama Medusa

Tekst & illustraties: Kitty Crowther

Uitgeverij: De Eenhoorn

Uitvoering: geb., 44 pag.

Prijs: € 16,50


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Medusa is dol op haar schattige dochtertje Iris. Zodanig dat ze het in haar lange haren wikkelt en niemand haar mag aanraken. Iris – regenboogkleurig, zoals parelmoer dat de binnenkant van een schelp bedekt… ‘Jij bent mijn parel en ik ben jouw schelp,’ fluistert mama Medusa.

Alles leert Iris vanuit de beschermende haren van haar moeder. Maar dan komt de dag dat ze naar school wil. En hoezeer Medusa zich ook verzet, Iris zet haar wil door. Ze wil zelfs niet afgehaald worden, omdat iedereen bang voor haar moeder is.

Iris maakt vrienden, en dan staan alle vaders en moeders op het schoolplein. Zacht hoort ze achter zich haar naam noemen. Daar is mama toch. En wat ziet ze er anders uit!

Een bijzonder, mooi en warm prentenboek met loslaten als thema. Voor oudere kleuters.


Babel

Auteur: Jan de Leeuw

Uitgeverij: De Eenhoorn

Uitvoering: geb., 496 pag.

Prijs: € 24,95

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Verrassend actueel, dit heerlijk dikke boek voor jongeren vanaf een jaar of 14. Het verhaal is spannend, soms een klein beetje langdradig naar mijn smaak, maar ik denk dat dit voor de bedoelde doelgroep anders is. Alice woont bovenin het hoogste gebouw van de stad met haar schatrijke en oppermachtige grootvader. Daar diep beneden ziet ze mensen als mieren rondkruipen: de stad is een jungle waarin ze proberen te overleven. Maar hoe graag zou ze met een van hen ruilen! Want Alice is verlamd geraakt na een aanslag waarbij ze ook beide ouders en haar grootmoeder verloor. Haar leven kabbelt voort. Totdat Naomi bij toeval in haar vertrekken terechtkomt. Alice raakt gefascineerd door dit meisje, dat onomkoopbaar, onbewogen en onaanraakbaar lijkt…Ontwaak

Auteur: Stephan Bodian

Uitgever: Samsara

Uitvoering: geb., 276 pag.

Prijs: € 23,95


  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | december 2015Ontwaak Opengebroken Oeverloos


Bovenstaande woorden klinken wat dichterlijk zo, het zijn de titels van drie nieuwe boeken van uitgeverij Samsara. Plots liggen ze in een pakketje in de postbus. Aan mij om woorden te geven aan wat onmogelijk benoemd kan worden, wat eigenlijk onbespreekbaar is. Toch blijven er maar boeken verschijnen, en ik lees graag even mee. Dus ‘ik weet het al wel’, tegelijkertijd is het fijn af en toe te luisteren naar ervaren mensen die vanuit en over Bewustzijn spreken. Ze komen nu op mijn pad, woorden over Niets en Alles via ‘de nul-meterweg naar de hemel’.

Ontwaak van spiritueel leraar en psychotherapeut Stephan Bodian is een boek waarin je middels allerlei inzichten en oefeningen als het ware bij de hand gehouden wordt. Bodian ontleedt het proces van ontwaken in vijf fasen: zoeken, ontwaken, verhelderen, belichamen en ontwaakt leven. Via vele voorbeelden uit zijn eigen ervaring, van mensen uit zijn naaste omgeving of van advaita-leraren wordt steeds weer helder dat we op een ‘padloos pad’ aan het lopen zijn. We zijn er al, en toch gaan we op reis, om uiteraard thuis uit te komen. Bodian heeft een prettig toegankelijke en warme stem, laat je meenemen?

Opengebroken van J.C. Amberchele is een heel ander verhaal. Geschreven als observaties en bespiegelingen door een ex-crimineel, die in de gevangenis in aanraking kwam met het Headless-werk van Douglas Harding en zo ‘tot inzicht kwam’. Een boeiend contrast: heftig doorleefde situaties en personages en tegelijk het door alles heen sijpelende ‘Dat Wat Is’. Merkwaardige belevenissen en meedogenloos eerlijk geschreven. Ook al zit je in de gevangenis of je bent weer vrij: ‘Dit is het. Gewoon DIT’.


Oeverloos van Jan van den Oever is een samenstelling van ‘zijn mooiste satsang-fragmenten’. Geen poeha, veel liefdevol medeleven, prachtige wijze anekdotes, oog voor kwetsbaarheid. ‘Ik ben met graagte verdronken in kwetsbaarheid, dan kom je thuis. De natuur omarmt je met 1000 armen’.
Jan zelf leest nooit spirituele boeken, want ‘als je heel lekker hebt gegeten, ga je daarna toch ook niet de menukaart lezen? Ik hoef geen boek te lezen over het tijdloze wat ik al ben.’ Een nuchter voorbeeld uit het boek. Hier spreekt iemand in kraakhelder Hollands vol passie en gevoel over ‘leven als beschikbaarheid’, en dat raakt. Bedankt Jan, ik las/luisterde graag mee, op het pad ‘waar geen woorden meer zijn’.Dodelijke medicijnen

en georganiseerde misdaad

Auteur: Peter C. Gøtzsche

Uitgeverij: Lemniscaat

Uitvoering: paperback, 300 pag.

Prijs: € 24,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Aan deze dikke - op veel onderzoek gebaseerde - pil is al veel aandacht besteed door alle belangrijke kranten. Het is in feite vakliteratuur voor medisch onderlegde lezers, ware het niet dat veel consumenten behoorlijk wakker zijn op dit gebied.

Ontluisterend, ja, dat is het. Maar we weten toch allang van de verregaande schandalen die zich op allerlei niveaus afspelen binnen de farmaceutische industrie. Willen we het wel waar hebben? De financiële belangen die gemoeid zijn met de fabricage van ‘genees’middelen zijn gigantisch. Het is de verdienste van de Deense hoogleraar en arts Peter C. Gøtzsche dat dit boek er nu eindelijk en onweerlegbaar is. Enkele onomwonden zinnen uit het voorwoord van Bert Keizer: ‘De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeksresultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdien miljarden met hun dubieuze pillen door te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.’

N.B. Het zou kunnen dat je een positief verhaal over alternatieve geneeskunde verwacht. Die link wordt in dit boek niet gemaakt. Het draait uitsluitend om de werkwijze van de farmaceutische industrie in al zijn facetten.

Weet wat je eet

Auteur: Daan de Wit

Uitgever: Scriptum

Uitvoering: geb., 276 pag.

Prijs: € 24,95
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2015Een gaaf vormgegeven boek met goed gedocumenteerde informatie over voeding. Een aanwinst voor iedere foodie! Ik lees dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten, ik krijg tips en journalist Daan de Wit verzamelde buitengewoon specifieke aanbevelingen, ook wat betreft supplementen. Interessant, dat hoofdstuk ‘Je gebit leeft’. Wist je dat je tanden en kiezen minuscule kanaaltjes bevatten die voedingsstoffen aanvoeren en je gebit van binnenuit reinigen? Totdat je ongezond gaat eten, de stroom zich omkeert en er gaatjes ontstaan.

Nergens is dogma te bespeuren: jij mag kiezen hoe je je lichaam gezond of ongezond wilt voeden aan de hand van feiten. Gezond eten is eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. En jouw eigen verantwoordelijkheid.De H is van havik

Auteur: Helen Macdonald

Uitgever: De Bezige Bij

Uitvoering: paperback,

352 pag.

Prijs: € 19,90

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | november 2015Van dit inmiddels veelgeroemde boek - een bestseller in Amerika en Engeland - van geschiedkundige en professioneel valkenier Helen Macdonald heeft bijna iedereen met belangstelling voor literatuur wel gehoord. Ze gaf interviews, kreeg van alle kanten lovende recensies en heeft ongetwijfeld de valkerij een flinke boost gegeven. Dat het verhaal deels autobiografisch is, maakt het zeker voor mij aantrekkelijk. De inhoud in een notendop: Macdonald verliest haar geliefde vader en komt in diepe rouw terecht. Vanaf haar 12e wordt zij geobsedeerd door het africhten van roofvogels. Zij kent ieder boek, ieder detail van de oefenweg, heeft veel verschillende vogels gehad. Nu kiest zij voor een havik, een zeer moeilijk te treinen (het duurde even voor ik doorhad dat hiermee ‘trainen’ genoemd wordt) dier, en wel om een heel speciale reden: hiermee bezig zijn zal haar volledig in beslag nemen en dat is wat ze wil.

Haar prachtige, nauwkeurige waarnemingen - van de natuur waarin ze een groot deel van de tijd vertoeft, van haar rouwproces, van havik Mabel - zijn fenomenaal. Er doorheen gevlochten loopt het verhaal van T.H. White, auteur van haar favoriete boek over valkerij: The Goshawk. Een triest en ook wel naar figuur, zijn praktijken met havik Gos zijn ronduit tragisch en wreed te noemen. Ik schaam me er niet voor dat ik ronduit afkeer aan die passages ervoer. Sowieso heb ik naast fascinatie en bewondering voor de schoonheid van roofvogels wat moeite met het overigens volstrekt inherente bloederige aspect van het azen en jagen. Ik haast me te benoemen dat Macdonald hier buitengewoon genuanceerd mee omgaat. Een boek (met een sterke cover!) dat er toe doet, niet een snel-uit-lezer, maar de huidige lange herfstavonden geven er genoeg ruimte voor.De vuurvogel

naar een Russisch volkssprookje

Geïllustreerd door Charlotte Gastaut

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

44 pagina’s

Prijs: introductieprijs (t/m 31-12-2015) €19,90 daarna €24,50

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | november 2015In 1909 had het Ballet Russe een groot succes met haar ballet ‘De vuurvogel’, geïnspireerd op een Russisch volkssprookje, met muziek van de toen nog jonge componist Stravinsky. Het verhaal heeft een bekend motief: tsarenprins Iwan loopt in het woud en vindt een gouden vogel. Vangt hem, laat hem direct weer vrij uit zijn kooi als hij ziet dat de vogel diep bedroefd is en krijgt een gouden veer met toverkracht geschonken. Later ontmoet hij in hetzelfde woud een lieftallige prinses, die in de ban van een boze tovenaar is…

Uitgeverij Christofoor bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd met dit fabelachtig mooie boek. Niet geschikt voor wilde kindervingertjes, maar samen kijken met je (groot)ouders is minstens zo leuk. De tekst is eenvoudig en ook roerend. De kleuren zijn primair, vol en diep met veel goudtonen, de stijl is strak en helder. Zeer bijzonder zijn de uitgestanste bladzijdes die voor gave doorkijkjes zorgen. Woorden schieten tekort, je moet het zien.

Wát een Sinterklaas- of Kerstcadeau!!!

Naar de top

Auteur: Dan Gemeinhart

Uitgever: Lemniscaat

Uitvoering: gebonden,

227 pag.

Prijs: € 17,95
  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | november 2015Naar de top

Soms lees je een boek dat écht aandacht verdient. Dit is een leestip voor zowel jongeren (12+) als volwassenen. Die zullen genieten, huiveren, schrikken, ontroerd raken en wat dies meer zij. Op de flaptekst van het boek wordt alleen over ‘een geheim’ gesproken en een drang op om reis te gaan. Hieronder verklap ik wellicht wat al te veel, maar het prachtboek zelf doet dat pas als je het in het handen hebt en begint te lezen. Dus je kunt ervoor kiezen hier niet verder te lezen. En het nú te kopen en dan in één adem uit te lezen!

’Naar de top’ (oorspronkelijke - mooie - titel ‘The honest truth’) is het verhaal over een doodzieke jongen die samen met zijn hondje op weg gaat om een berg te beklimmen, Mount Rainier in het noordoosten van de USA. Mark kreeg onlangs slecht nieuws van de dokter. Achterop het boek staat eenvoudigweg: ‘Meenemen: fototoestel, klimspullen, aantekenboekje en pen, treinkaartje (enkele reis), pillen, de allerliefste hond van de wereld. Achterlaten: de rest’. Zo is de toon gezet van een enerverend en prachtig zielig avontuur.
Met zeer bezorgde ouders, een vriendin die niks mag vertellen, opa’s oude fototoestel, een politiemacht op zoek, en de jongen en zijn hondje Beau, die van de ene in de andere spannende situatie belanden. Aantrekkelijk geschreven met mooi verstilde tussendoortjes, doordat Mark in zijn schrijfboekje zijn gevoelens uit in haiku’s, ooit van een schooljuf geleerd. Zoals deze: Ook van heel ver weg / kan een vriend je vasthouden / en er voor je zijn.

Uiteindelijk vindt er een loutering plaats, zodat feel-good gevoelens blijven nazoemen. Want ondanks alle ellende komt er acceptatie, het is zoals het is, helaas en wel. Geen sprookje dus.
’Naar de top’ is het debuut van Dan Gemeinhart, voor iedereen die geraakt willen worden. Hulde!Openbaring

Auteur: Hans Siepel

Uitgever: Elikser

Uitvoering : paperback, 233 pag.

Prijs: € 20,-
  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | oktober 2015Net als bij velen voor hem ging er bij schrijver en politicoloog Hans Siepel een licht aan na een ernstige ziekte. Universele wijsheid en kennis drong zich aan hem op, vooral in de vorm van zogeheten hermetische geschriften, zoals van de uit een ver verleden sprekende Hermes Trismegistus of Thoth, die zo’n beetje wijzen van alle tijden heeft geïnspireerd met zijn lofzang op het menselijk bewustzijn. Sindsdien volgt Siepel zijn eigen ‘pad van de held’, of liever gezegd loopt dit bezielde pad door hem heen, als een zichzelf vertellend verhaal.
Tot nu resulteerde dit in boeken als Doornroosje en de Apocalyps, waarin hij op treffende wijze aantoont dat het aan ieder van ons is om zichzelf wakker te laten kussen. Een boodschap die doorklinkt in diverse mythes en verhalen. Ook schreef hij het intens ontroerende Stemmen van de Ziel, waarin hij nauwgezet beschrijft hoe zijn dementerende moeder in haar laatste maanden afrekent met trauma’s uit haar jeugd. Medicijngebruik wordt bewust vermeden en zo wordt de hele familie meegesleept in een pijnlijk en merkwaardig avontuur. Tegelijk is het een pleidooi om dementie vanuit een ander, hoger perspectief te zien. Niet wanhopig toeziend hoe een mens ziekelijk vervaagt, maar bekeken vanuit de ziel die zich in deze laatste levensfase nog wil uitdrukken en opschonen. Het verhaal van de moeder als wonderlijk levend bewijs.

Hans Siepels nieuwste boek Openbaring bestaat uit een verzameling essays en artikelen waarin hij onderwerpen die vaak in het nieuws zijn door een andere dan gangbare bril beschouwt. Hoe communiceren onze politici? Hoe zou dat meer betrouwbaar kunnen? Ook beziet hij met frisse blik gemeenschappelijke publieksbelevingen rond voetbal, nationale rouw of hulpacties.
De huidige wetenschap claimt te weten hoe alles in elkaar steekt, zoals bijvoorbeeld in een stelling als ‘wij zijn ons brein’. Maar zijn wij hiermee geholpen? Steeds komt in ‘Openbaring’ terug dat een dergelijke visie veel te beperkt is en dat slechts bewustzijn en letterlijke bezieling een antwoord zal geven op vraagstukken waar we als mensheid momenteel tegenaan lopen. Angst en onwetendheid gaan ons niet verder helpen. Liefde en verbondenheid zullen het enige antwoord zijn, en dat bereiken we door hart en intuïtie weer ruim baan te geven. Siepel geeft in zijn boek overtuigend bodem aan deze universele waarheden.


‘Openbaring’ is een hoopvolle eye-opener voor wie meer inzicht wil in hoe de mens, de kosmos en God samenspannen in deze wereld, onderweg naar een innerlijke revolutie. En hiermee sluit het naadloos aan op de hermetische traditie. Niet voor niets werd het boek gepresenteerd in de onvolprezen Ritman Library in Amsterdam, een privé bibliotheek vol wijze boeken en geschriften.


The gospel according to Larry

Auteur: Janet Tashijian

Uitgever: Lemniscaat

Uitvoering: paperback,

160 pagina’s

Prijs: € 17,95

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | september 2015The gospel according to Larry

Lemniscaat heeft de Engelse titel weliswaar behouden, maar de tekst is gewoon vertaald. De hoofdrol is voor de hoogbegaafde en gevoelige Josh, zeventien jaar oud, die een brede interesse voor de wereld heeft, ontzettend veel weet, maar onopvallend is. Hij bedenkt een site waarop hij onder de naam Larry met een soort preken (gospels) blogt, die gaan over actuele zaken zoals werkomstandigheden in arme landen, hoeveel spullen je eigenlijk hebt, hoe het zit met bepaalde ethische kwesties. Dit doet hij, zoals zo’n beetje alles, goed en treffend. Het raakt veel mensen en er ontstaat een fanclub, nota bene opgericht door het meisje waar hij sinds z'n achtste al dol op is, al durft hij haar dat niet te zeggen. Ze hebben een dichtbije vriendschap, ook zij is buitengewoon slim. En eerlijk. Hij doet mee met de fanclub zonder dat zij weet dat Josh en Larry dezelfde persoon betreffen, tja, dat gaat natuurlijk flink schuiven. Vooral als Bono van U2 de site ontdekt, enthousiast wordt en er miljoenen hits via hem komen. Uiteindelijk wordt hij ontmaskerd, het is heel spannend allemaal. Na veel introspectie komt hij tot de conclusie dat hij zijn grote ideaal, namelijk bijdragen aan een betere wereld - veel dichter bij zichzelf blijvend kan realiseren en niet door tot inmiddels miljoenen mensen te spreken… Mooi!!!De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen

Auteur: Marjanne Huising

Uitgever: A3 boeken

Uitvoering: paperback, 192 pag.

Prijs: € 29,50
  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | september 2015De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen

Het woord ‘heggenheks’ komt voort uit verhalen dat in vroeger tijden dorpen vaak werden omgeven door een soort heg, een haagbeuk. De natuurgenezers/kruidenvrouwen, ooit de lokale dokters, woonden meestal in hun eentje vlak binnen of buiten zo’n natuurlijke begrenzing. Ook stond deze heg voor de grens tussen deze wereld en andere werelden. Heggenheksen konden adviezen geven aan dorpsbewoners, hadden vaak een helderziend zicht op nu, verleden en toekomst. We weten hoe tragisch het met de meeste van deze mannen en vrouwen is afgelopen in onze westerse samenleving. Het kwam zacht gezegd de kerkelijke macht niet zo goed uit dat deze natuurverbinders hun diensten verleenden aan de gemeenschap.

Marjanne Huising noemt zichzelf met enige trots een hedgewitch, een heggenheks dus. Zij is een kruidenvakvrouw en heeft in Assen een eigen opleiding. En nu ligt hier een boek, waarin zij op eigen-heksige-wijze betekenis geeft aan 34 bomen. Het staat vol praktische wijsheden over wat je kunt doen met bladeren, bloemknoppen, schors enzovoort, ontstaan door haar innerlijke afstemming op de bomen. Zo verkreeg zij antwoorden van de boom zelf en schreef zij als het ware het boek ‘samen met de bomen’, die namen kregen als Vuurvrouw (els), Huwelijksbemiddelaar (eik), Magiër (hazelaar) en Buxusmoeder dus.

Samen met A3 boeken maakte ze er een fraai geïllustreerd boek van. vol bezielde foto’s van bomen, blaadjes en bloemen en allerlei mooie, fleurige illustraties uit verschillende culturen. Op sommige foto’s van Jenny Boxem zijn mysterieuze lichtwezens en boomnimfen (dryaden) rond een boom te zien. Zo word je meegenomen ‘het eigen innerlijke bos in’, om intuïtief contact te maken met bomen. Er zijn oefeningen, zoals contact maken met je levensboom (‘de boom als vriend, de boom als jezelf, jezelf als vriend’). Dit kan een bestaande boom uit je herinnering zijn, of een boom die jou nu opvalt, die iets te spiegelen en te vertellen heeft. Meditaties in het boek gaan veelal over hoe je je kunt afstemmen op bomen. Eigen ontdekkingen kun je vergelijken met de inzichten van Marjanne Huising. Dit boek lees je dan ook niet zozeer achter elkaar uit. Het is meer een naslagwerk voor als je de natuur - en vooral bomen - meer wilt verbinden met je dagelijks leven.

Achterin staat een sprookjesachtige vertelling van en over Marjanne zelf. In haar herinnering stond in de grote stad waar ze opgroeide een speciale boom vlakbij haar ouderlijk huis. Een ‘troostboom’. Na het nodige lief en leed meegemaakt te hebben, ging ze vele jaren later weer eens terug naar die boom. Het bleek een plataan. Ook nu gaf ze troost en maakte het onbezorgde kind weer in haar wakker. En zo is uit deze plataan (de Zielenzuster) dit prachtboek voortgesproten.


Vingerlabyrintlopen

Auteur: John Musterd

Uitgever: A3 boeken

Uitvoering: paperback,

128 pagina’s

Prijs: € 15,-  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | september 2015Vingerlabyrintlopen

Het prachtige plankje (apart te bestellen voor € 45,50 ook bij A3boeken.nl) met de twee vingerlabyrinten doet het ’m. Met je vinger ga je door zacht geschuurde geultjes, terwijl je je aandacht richt op levensvragen. Je tastzin staat vol aan. Essentieel zijn de zeven wendingen die je maakt. Bij elke wending doe je beelden en inzichten op…

Het labyrint is een oud symbool. En voor de duidelijkheid, géén doolhof! Wie het loopt beleeft een innerlijke reis. Vele mensen kennen het labyrint van Chartres, en tegenwoordig zijn er op festivals zelfs labyrintkunstenaars met eigen ontwerpen actief. Al veel ouder is het zogeheten Kretenzische labyrint. Het verhaal gaat dat kerkelijke autoriteiten dit natuurlijke labyrint wat aangepast en ‘vervalst’ hebben (ook in Chartres dus). Het mooie symbool zie je op rotsen in de natuur of bij ingangen van grotten staan. Of soms nog als heidens overblijfsel op stenen bij kerkdeuren. Maakten mensen eerst met hun vingers een innerlijk reisje voor ze een geheiligde plek betraden? Het lijkt zo. Werken met het vingerlabyrint geeft je als het ware weer verbinding met dit oude ritueel.

Trainer/coach John Musterd schreef een helder en handzaam boekje over hoe dit vingerlabyrint eigentijds benut kan worden. Als meditatie of in combinatie met de leer van zeven chakra’s, bij het verbeteren van motoriek bij kinderen, of in coachingsituaties, etcetera. Er is de weg naar binnen, de weg naar buiten, de betekenis van wendingen. En drie fasen: ontdekken, ontvangen en gebruiken. Ook de keuze van welke vinger je gebruikt, of als je stukjes blijkt over te slaan, geeft informatie. Alles ten doel van ‘op reis gaan om bij jezelf zijn’. Een mooie vingerwijzing!


De zandolifant

Auteur: Rina Hermann

Illustraties: Sanne Duft

Uitgeverij: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

32 pagina’s

Prijs: € 13,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | juli 2015De zandolifant

Wat geniet Tijn van het strand! Hij tekent lijnen in het zand en kijk eens wie daar te voorschijn komt. Het lijkt wel een olifant. Wat zou het leuk zijn als ie echt was. Dan merkt Tijn dat hij slaperig wordt en hij gaat lekker tegen de slurf van zijn olifant liggen. En wat er dan gebeurt…

Sfeervolle illustraties die de warme sfeer van zon en zand bijna tastbaar maken, een leuke en fantasievolle tekst. Een mooi boek voor kleuters over hele echte onechte dingen!


Caravanity

Auteur: Femke Creemers

Uitgever: Kosmos

Uitvoering: gelijmd

160 pagina’s

Prijs: € 18,99

(geldt voor beide boeken)


  BOEKBESPREKING | Onno van Lith | juli 2015Caravanity

Vrienden keken toch altijd een beetje meewarig naar mijn hobby: het opknappen van oude caravannetjes. Totdat ze langskwamen en het resultaat zagen: ‘Oh, dat is wel héél erg leuk geworden! Zó zou ik ook nog wel een caravan willen…’


Dit was ver voordat het boek Caravanity verscheen in 2014 en het een hype werd om oude Hollandse ‘Kippen’ en Poolse Predoms om te toveren tot knusse, hippe vakantieverblijfjes voor bakfietsmensen. 'Caravanity' is een kleurrijke verzameling met 16 ‘binnenkijkjes’ die laten zien hoe je met verf, plakplastic, grappige stofjes en veel vintagespulletjes zo’n oude, muffe bruin-met-beige caravan omtovert tot een minihuisje waar je je vrienden in uit durft te nodigen. Handige tips voor starters en slimme vondsten voor de gevorderde klusser.


Nog een persoonlijke tip die ik niet in het boek vond: de herfst is hét moment om op Marktplaats je caravan te zoeken. Met het dalen van de temperatuur zakt ook de prijs van caravans en tegen de winter schaf je maar zo voor 500 euro je droomhuisje van de komende zomers aan. Heb je de hele winter de tijd om hem onder handen te nemen. Of... als je niet zo handig bent, mail of bel mij (Onno: 06-42563922) en ik neem het je met heel veel plezier uit handen!


In het Caravanity Campingkookboek, dat dit jaar verscheen, vind je een keur aan ‘eenvoudige doch voedzame’ maaltijden die te bereiden zijn op twee caravanpitjes, de skottelbraai, de barbecue of gewoon op een houtvuurtje. Er worden alternatieven genoemd als je een ingredient niet kunt vinden in de buitenlandse supermarkt en net als in het caravan-oppimp-boek ook hier van die grappige vondsten als het kaasfonduetje van camembert in aluminiumfolie en wat te doen met een knalhard stokbrood. En verder ter vermaak weer leuk fotomateriaal van nieuwe-oude caravannetjes. Een kookboek voor iedereen die van niet te moeilijk houdt of je nu een caravan hebt of niet.


Benjamins boom

Tekst & illustraties: Bernadette Wats

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

32 pagina’s

Prijs: € 13,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015Benjamins boom

Benjamins mama is jarig. Zijn ene zusje maakt een prachtige tekening, het andere een heerlijke verjaardagstaart. Wat moet Benjamin geven? Het antwoord krijgt hij in een wonderlijke droom. De volgende dag vertelt hij erover aan zijn opa en die helpt hem. Maar zo’n onooglijk stokje in een potje - dat kan toch nooit de mooiste boom van de wereld worden? Boos verstopt hij het ergens in de tuin en staat met lege handen op de verjaardag. Dan gaat de zomer voorbij. Samen met zijn mama harkt Benjamin de bladeren bij elkaar en brengt ze naar de composthoop. En wat vinden ze daar? Heerlijk, die sprookjesachtige illustraties, om in weg te dromen. En een fijn compassievol verhaal. Voor jonge en oudere kleuters.Wij horen bij elkaar

Auteur: Lawrence Schimel

Illustraties: Ann De Bode

Uitgever : De Eenhoorn

Uitvoering : gebonden,

40 pagina’s

Prijs: € 16,50  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015Wij horen bij elkaar

Het dichtbij en uniek geïllustreerde verhaal van Kwames, die als adoptiekind maar één wens heeft: erbij horen. Dus als zijn broer een bril moet dragen, wil Kwames er óók een. Papa en mama gaan tenslotte ook gebrild door het leven! Dat wordt geregeld. En als Kwames de volgende dag aan het ontbijt komt, is er een verrassing. De rest van het gezin blijkt net als hij hun haar gevlochten te hebben, zodat ze voor iedereen zichtbaar nóg meer gemeenschappelijk hebben.

Een warm boek voor oudere kleuters.Berre gaat op berenkamp

Tekst & illustraties: Annemie Berebrouckx

Uitgever: De Eenhoorn

Uitvoering: gebonden,

40 pagina’s

Prijs: € 14,95  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015Berre gaat op berenkamp

Berre Beer is helemaal zenuwachtig. Hij gaat voor het eerst op kamp! Fleur Eend helpt hem zijn rugzak in te pakken, hij mag zelfs haar knuffel mee. Ze brengt hem naar de bus en dan heeft Berre ineens geen zin meer. Toch stapt hij in en het avontuur begint. Ohoh, wat een heimwee krijgt die arme beer. ‘Hij mist Fleur zo hard dat het pijn doet.’ De volgende ochtend gaan ze op avonturentocht en komt alles goed.

Een prentenboek met opgewekte en heldere afbeeldingen en prachtige korte zinnen in die zo poëtische Belgische taal. Voor kleuters.De verborgen zin van dementie

Auteur: Hans Stolp

Uitgever: Ankh-Hermes

Uitvoering: gebonden, 128 pagina’s

Prijs: € 12,50
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | mei 2015De verborgen zin van dementie

'De verborgen zin van dementie' is een boekje uit de serie ‘Denken met je hart’, waarin pastor Hans Stolp actuele thema’s vanuit spiritueel perspectief belicht. Het is de bedoeling dat er ook uitgaven over onder andere orgaandonatie en euthanasie verschijnen.

Dementie (‘de geest is weg’ of ‘de geest heeft zich teruggetrokken’) en hoe ermee om te gaan is hoogst actueel, niet in de laatste plaats vanwege de publieke discussie over wel of geen recht op euthanasie en hoe onze demente medemensen op een waardige manier te verzorgen. In Nederland lijden momenteel zo’n 260.000 patiënten aan dit ziektebeeld. De kans dat je door dementie getroffen wordt ligt op dit moment op 20%, voor vrouwen zelfs op 30%. Schokkend!

Al wordt dit niet concreet benoemd in het boekje, het is geen geheim dat Hans Stolp zich geïnspireerd voelt door de antroposofie. Hij is in staat op een toegankelijke manier een ándere manier van kijken te presenteren en laat die onderstrepen door verschillende deskundigen, zoals een arts, een verpleegkundige en een psychiater. Zij deden diepgaand onderzoek naar het fenomeen ‘dementie’ en sommigen schreven er uitgebreid over. Ofschoon ik me over een bepaalde aversie heen moest zetten om me in dit onderwerp te verdiepen, ben ik blij dat ik het gedaan heb. Want het is simpelweg prachtig om iets tegenover de gruwelijke gedachte aan aftakeling te kunnen zetten, maar bovenal iets meer te begrijpen van het proces dat zich hierbij afspeelt.

Kort gezegd wordt gesteld dat dementie gezien wordt als kans ‘onaffe’ kwesties uit het leven van de betrokkene alsnog naar buiten te laten komen en te verwerken: ‘wat niet verwerkt wordt, gaat spoken in de ziel.’ Bovendien verdwijnt alle onechtheid - denk aan maskers van hardheid, onverschilligheid of juist opgeklopte opgewektheid - en dit biedt nieuwe kansen op relationeel gebied. Maar waarom worden vrouwen vaker getroffen door dementie? Dit, zegt Hans Stolp, heeft te maken met het feit dat de meeste vrouwen, alle emancipatie ten spijt, een verzorgende rol aannemen. Zij zullen zich op een meer vanzelfsprekende manier wegcijferen dan mannen, ergo de kans op onverwerkte eigen trauma’s of emoties is veel groter. Verder worden de verschillende vormen van dementie benoemd, krijg je aanwijzingen hoe met patiënten om te gaan en waarom juist op die manier. Daarnaast beschrijft Stolp de impact van euthanasie vanuit zijn specifieke gezichtspunt. Interessant.

Een respectvol document, goed geschreven, praktisch en laagdrempelig.

Brieven van mijn ziel (III)

Auteur: Chantal van den Brink

Uitgever: Bierman van den Brink

Uitvoering: gebonden, 368 pagina’s

Prijs: € 22,50


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | mei 2015Brieven van mijn ziel III

De liefhebbers van de boeken van Chantal van den Brink hebben nog een extra jaartje moeten wachten, maar nu is het derde deel van ‘Brieven van mijn ziel’ toch echt verschenen. Weer een dikke pil, weer een uiterst aangrijpend relaas van een deel van haar persoonlijke ontwikkeling.

Een resumé: Chantal van den Brink (1964) blijft bekaf nadat ze op achttienjarige leeftijd de ziekte van Pfeiffer doormaakte. Met ijzeren discipline studeert ze bedrijfskunde op Nyenrode, bouwt aan haar carrière en trouwt. Wonend in een idyllisch huis lijkt het succes haar toe te lachen. Maar rond haar dertigste is ze opgebrand en begint van haar zoektocht naar haar verleden en genezing. De nuchtere Chantal maakt kennis met de spirituele wereld, die niet kenbaar is op de haar zo vertrouwde logische wijze. Ze neemt haar lezers mee naar veelvuldige en -soortige sessies, waarin telkens een tipje van de sluier over haar vermoeidheid wordt opgelicht. Talloze opleidingen volgen, ze ontmoet haar tweede man Wim, met wie ze een innige band opbouwt. Er worden drie dochters geboren, gewoond en gewerkt wordt op een landgoed en het lijkt haar weer voor de wind te gaan. Dan is haar moeder stervende, en dringen zich tijdens een training beelden van misbruik op die haar compleet ontredderen. Het blijkt het topje van een enorme ijsberg.  

Dit laatste deel beschrijft de verbijstering en vreugde die zij ervaart bij de ontmoeting met haar tweelingziel. Gaat ze het redden met haar man Wim, die op bewonderenswaardige wijze standhoudt? Wederzijdse eerlijkheid doortrekt ook dit intieme proces, weer zeer gedetailleerd opgetekend aan de hand van haar dagboek.

Wat maakt de boeken van Chantal van den Brink aantrekkelijk? Is het haar moed om alles wat ze tegenkomt aan te gaan? Is het de regelmatige herkenning, omdat het om puur menselijke innerlijke en uiterlijke bewegingen gaat? Ik weet het niet precies. Haar schrijfstijl is op het meemaken gericht. Achter elkaar uitlezen ging niet, af en toe raakte ik buiten adem van zoveel proces. Maar ik geloof haar als zij zegt in het interview dat ik tweeënhalf jaar geleden met haar had: ‘Uiteindelijk draait het niet om mij, maar om de universele beweging die door ons allemaal heengaat.’ Of wat me trof in het mooie filmportretje dat Pieter Hemels van haar maakte: ‘Wie zijn angst begraaft, kan ook niet bij zijn licht.’

Een ding is zeker: Chantal van den Brink is goed in angsten opgraven. Daar mogen we allemaal getuige van zijn. En ook van het stralende licht dat haar telkens weer omgeeft.Deze schelp verdient een kistje

Auteur: Annie van Gansewinkel

Illustraties: Richard Verschraagen

Uitgever: De Eenhoorn

Uitvoering, gebonden, 96 pag.

Prijs: € 15,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | juni 2015Deze schelp verdient een kistje

Trouwe lezers van BewustZijn weten dat ik erg gecharmeerd ben van de boeken van de Belgische uitgever De Eenhoorn. Ik houd van de taal, die veel zachter is dan ons in verhouding pragmatische Nederlands en verder vind ik in hun fonds veel bloemige gevoeligheid. Zo ook dit juweel over de kleine Veerle, die door haar grote sterke opa wordt opgevoed. Ze wonen aan zee en schelpen spelen een bijzondere rol in hun leven. Opa geeft Veerle prachtige levenslessen aan de hand van wat ze tegenkomen aan het strand. Soms lijkt het verhaal ietwat gekunsteld, maar ik denk dat kinderen daar geen last van hebben. En wat een gouden leidraad voor ouders als het gaat over groot worden, los laten en vertrouwen hebben. Een uniek voorleesboek.NEE!

Auteur & illustraties:Marta Altés

Uitgever: Lemniscaat

Uitvoering: gebonden, 32 pag.

Prijs: € 13,95  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | juni 2015NEE!

Marta Altés heeft een amusant getekend boek gemaakt over een ondeugende hond die denkt dat hij NEE! heet. In allerlei taferelen zie je de hond te hard aan de riem trekken, kippenpoten van tafel vreten, schatgraven in het gazon, bemodderd alle bedden uitproberen, de was van de lijn halen, etc. Voortdurend roept een baasje natuurlijk NEE!. Onze hond vindt het heel lief dat ze zóveel van hem houden dat ze steeds zijn naam roepen. Geestig voorlezen voor smeerkezen!Het zwarte konijn

Auteur & illustraties: Phillipa Leathers

Uitgever: Lemniscaat

Uitvoering: gebonden, 40 pag.

Prijs: € 11,95
  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | juni 2015Het zwarte konijn


Vers van de pers zijn deze twee prentenboeken van jonge illustratoren uit Engeland. Phillippa Leathers debuteert met ‘Het Zwarte Konijn’. Hierin krijgt Konijn hevig last van zijn schaduw. Overal komt dat zwarte beest hem achterna. Even vindt hij rust in de donkere bos, gelukkig is hij daar alleen. Maar plots verschijnt de hongerige wolf. En die schrikt na een achtervolging op zijn beurt ook weer van dat enorme Zwarte Konijn… Lekker spannend allemaal voor ukken en voorlezers! De konijnen zijn prachtig getekend in allerlei expressieve houdingen. En eind goed, al goed natuurlijk. ‘Konijn lachte, en hij wist zeker dat het Zwarte Konijn terug lachte. Hand in hand huppelden ze weg.’The source of miracles

Auteur: Kathleen McGowan

Uitgever: Touch Stone Books

Uitvoering: paperback, 205 pag.

Prijs: € 17,99 (via bol.com)

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | juni 2015The source of miracles

Dit mooie studie- en regelrechte werkboek werd me aangereikt door een vriendin. Ik moet bekennen dat ik er uit mezelf niet zo snel naar gegrepen had. Dat komt niet door het onderwerp, maar meer door de titel en ondertitel en ook door hoe het er - op z’n Amerikaans - uitziet. Allemaal uiterlijkheden. De inhoud is nuchter, praktisch en inzichtgevend.

Jaren voordat ze in 2001 geconfronteerd werd met ernstige ziekte van haar pasgeboren zoon Shane had Kathleen McGowan de kracht van het gebed al ontdekt. Zes jaar ervoor bezocht ze de kathedraal van Chartres, waar ze getroffen werd door de zesbladige roos in het hart van het labyrint. Deze vervulde een centrale rol binnen de middeleeuwse mysterieschool, in combinatie met het traditionele ‘Onze Vader’. Aan de hand van eigen ervaringen en de lessen die zij mocht ontvangen van diverse leraren, beschrijft Mc Gowan zes strofen van dit gebed vanuit verschillende invalshoeken en koppelt deze elk aan een blad van de roos. Al lezende ontvouwt zich een leerweg die je meteen kunt toepassen. De centrale woorden zijn vertrouwen, overgave, dienstbaarheid, overvloed, vergeving en overwinnen. Dit boek is niet vertaald verkrijgbaar, maar het Engels is toegankelijk. En het biedt een prettige meditatieve manier om met diepmenselijke thema’s bezig te zijn.

Carl Larssons

Familie, huis en tuin

Gebaseerd op de oorspronkelijke tekst van Lennart Rudström

Vertaling: Maeike de Wolff-Russchen

Illustraties: Carl Larsson

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

96 pagina’s

Prijs: € 18,50  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | juni 2015Carl Larssons Familie, huis en tuin

Iedereen kent ze, de sfeervolle schilderijen van de 19e eeuwse Zweedse kunstenaar Carl Larsson. Hoeveel daarvan afgeleide kaarten verstuurde ik niet? Specifiek aan zijn werk is dat onveranderlijk zijn vrouw en acht kinderen - en hun werknemers, van pachter tot dienstmeisjes - in en om hun huis/boerenbedrijf en tuin/land weergegeven wordt. De schilderijen roepen heimwee naar voorbije tijden op. Ofschoon: het huidige Zweden kent tot op de dag van vandaag veel mooie oude plekken waar je nog altijd een beetje ouderwets en veilig gevoel krijgt. Ik ben me ervan bewust dat dit waarschijnlijk een te zoet ingekleurd beeld geeft. Maar Zweden- liefhebbers zijn het vast met me eens, al wordt er aan dat gevoel van veiligheid flink getornd door al die enerverende Scandinavische crimiseries waarvan we maar niet genoeg kunnen krijgen. Terug naar Larsson. Ik heb van dit boek genoten. De tekst is informatief, met veel leuke details; de afbeeldingen onveranderd aantrekkelijk.

Het huis van de familie Larsson in Sundborn , inclusief veel van Larssons werk, is van 1 mei tot 30 september te bezoeken (voor info zie www.clg.se).

De redding van de familie van Cleeff

Auteurs: Auke Kok & Dido Michielsen

Uitgever: De Bezige Bij

Uitvoering: paperback,

304 pagina’s

Prijs: € 19,90


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015De redding van de familie van Cleeff

Kersvers van de drukker las ik deze familiekroniek. Qua stijl beschrijvend, gedetailleerd en integer: over het lot van het joodse gezin Van Cleeff, dat gered werd door de onuitputtelijk zorgzame, gereformeerde Arij en Riemke van der Meer. Als je geïnteresseerd bent in een chronologische en precieze weergave van gebeurtenissen in Hillegersberg, belevenissen tijdens onderduik, het dagelijks leven in kampen als Westerbork en Theresienstadt en de uitwerking die de trauma’s na de oorlog hadden op een gezin, is dit een goed geschreven en objectief verslag.


Als je het licht niet kunt zien

Auteur: Anthony Doerr

Uitgever: The House of Books

Uitvoering: gebonden, 544 pag.

Prijs: € 19,99
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015Als je het licht niet kunt zien

Bijna nieuw is deze dikke pil, met op de cover de woorden ‘Voor alle liefhebbers van De Boekendief’. En weer raakte ik in de ban van een verhaal dat zich in de tweede wereldoorlog afspeelt. Waar ‘De Boekendief’ uitblinkt in schrijfstijl, is dit verhaal bijzonder spannend. Daarnaast heeft Doerr ongelooflijk veel research verricht (hij deed 10 jaar over het schrijven!), met als resultaat een werkelijk interessante onderlijn van radiotechniek en natuurwetenschappelijke feiten, dwars door het verhaal. Razend knap je (in mijn geval atechnische) lezer zo mee te kunnen nemen in deze wonderen. Doordat je als het ware heen en weer gaat in de tijd, en verleden en heden tot slot bij elkaar komen, worden alle vragen die tijdens het lezen opgeroepen worden beantwoord. Ik las het boek binnen 24 uur uit. Minder mooi vertaald dan ‘De Boekendief’, eerlijk is eerlijk, maar van harte aanbevolen!

Marie-Laure LeBlanc wordt op haar zesde jaar blind. Met haar liefdevolle vader woont ze vlak naast het Parijse Natuurhistorisch Museum, waar hij als slotenmaker werkt, een gespecialiseerde en gerespecteerde functie. Mr. LeBlanc leert Marie-Laure zich te oriënteren aan de hand van een uiterst precieze maquette van hun woonwijk. Als ze later richting Bretagne vluchten vanwege de uitbraak van de oorlog, zal hij dit opnieuw doen met een gedeelte van het historische Saint-Malo. Marie-Laure weet aanvankelijk niet dat haar vader hoeder is van een buitengewoon kostbare diamant, het meest waardevolle dat het museum bezit.

De tweede verhaallijn wordt bepaald door de Duitse Werner, die met z’n zusje in een weeshuis in een mijnstadje woont. Vader kwam om in de diepte van de aarde en ook hij is voorbestemd om mijnwerker te worden. Maar Werner, een gevoelige ziel, is een toonbeeld van nieuwsgierigheid en technische aanleg. Hij wordt uitverkoren voor een opleiding op een eliteschool van de Hitlerjugend en maakt daar, als voorproefje op de ‘echte’ ellende, vreselijke dingen mee. Dan komt het moment dat hij als radiotechnicus de oorlog in moet en via Polen en Rusland net als Marie-Laure in Saint-Malo terecht komt.

Een bijzonder lot verbindt deze twee jonge mensen.

De boekendief

Auteur: Markus Zusak

Uitgever: The House of Books

Uitvoering: paperback, 560 pag.

Prijs: € 15,-  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015De boekendief

Hoe vaak heb ik de verfilming van dit boek in de videotheek zien staan? Het trok me niet, zo droevig altijd, die verhalen over de tweede wereldoorlog. Totdat een vriendin mij het boek aanreikte met zo’n hartelijke aanbeveling dat ik nieuwsgierig werd.

Het verhaal is vanuit de personage ‘dood’ geschreven en eerlijk gezegd kon me dat aanvankelijk niet bekoren. Maar na een paar bladzijdes doorzetten zat ik erin. En hoe! Ik kan je alleen maar aanraden dit fantastisch geschreven en vertaalde (alle lof voor AnneMarie Lodewijk) boek te gaan lezen en te genieten van iedere pagina van de 560.

In een notendop. Het is 1939. Liesel Meminger, 9 jaar oud, wordt samen met haar broertje door haar mama naar een pleeggezin ergens in de buurt van München gebracht.  Onderweg sterft het jongetje en tijdens de sobere begrafenis pikt Liesel haar eerste boek - klein en zwart viel het uit de zak van een jonge doodgraver. Het wordt haar dierbaarste bezit, deze herinnering en zij, die toen nog niet lezen kon, raakt gefascineerd door boeken en hun woorden. Liesel bouwt een innige band met haar pleegvader op, hij is het die haar met veel geduld leert lezen. Gelukkig blijkt ook zijn scheldende vrouw een goed hart te hebben. Al snel sluit Liesel vriendschap met haar buurjongen Rudi. Wat wil hij graag een kus van haar!

Ze leven hun armoedige leven met kleine hoogte- en dieptepunten in betrekkelijke rust, ondanks dat al snel de oorlog uitbreekt. Totdat er op de deur geklopt wordt en Max zijn entree in het gezin doet. Maar Max is joods…

Zelden zo’n bijzonder mooi boek gelezen.


*Daarna ook maar meteen de film bekeken. Zoals te verwachten viel is die een wat oppervlakkig uittreksel van het boek, met al z’n prachtige nuances en opmerkelijke & verrassende schrijfstijl. Toch zijn de beelden meeslepend, ofschoon zeker niet sentimenteel. En dat voor een Amerikaanse film! Misschien was het niet zo’n goed idee, eerst het boek lezen en daarna de film zien. Als ik moest kiezen ging ik 100% voor het boek.


Heling door Zijn

Auteur: Ruth Polak

Uitvoering : paperback,

102 pag.

Prijs: € 17,50

Te bestellen via: ruth@lachen-joh.nl

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2015Heling door Zijn

Toen Ruth Polak onlangs 80 werd was dat een goede aanleiding om voor haar kinderen en kleinkinderen haar levensgeschiedenis op papier te zetten. Ruth - kunstenaar, healer en sjamaan - was zes jaar toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Tot die tijd wist zij zich omhuld door een warm gezin, en had een bijzondere band met grootmoeder van moeders zijde.

Dan komt de avond waarop haar moeder zegt: ‘Als de eerste sterren komen, gaan we weg naar een ander adres. Jij moet een flinke meid zijn en niet huilen.’ En Ruth huilt niet als ze ondergebracht wordt op verschillende onderduikadressen. Ze woont afwisselend bij vriendelijke, goede en ook slechte mensen. Buiten haar broertje overleeft haar familie de oorlog niet. De kinderen komen uiteindelijk terecht in een pleeggezin waar ze het fijn hebben. Ze wonen een aantal jaren in Indonesië, Ruth doet het goed op school, wordt verpleegkundige en trouwt. Krijgt drie zoons en komt dan in aanraking met Osho. Die ontmoeting zal haar tranen doen stromen en haar leven compleet veranderen.

Dit is een wat ik wil noemen ‘teer’ document. Ook doordat het niet consequent geredigeerd is, heeft het een zekere puurheid behouden. Het is alsof je de schrijfster hoort mijmeren, je maakt haar reis van het hoofd naar het hart mee, beleeft haar verwondering over diepe ontdekkingen. Het is niet na te vertellen in een paar woorden, daarmee zou ik Ruth Polak tekort doen. Wijs, eerlijk, objectief en toch verbonden, fier.


Na dit leven &

De hemel in kaart

Auteur: Eben Alexander

Uitgever: Bruna

Uitvoering: gebonden,

200 pag. / 224 pag.

Prijs: € 17,95 / € 18,95  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | maart 2015Na dit leven & De hemel in kaart

De Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander is bekend geworden met zijn boek ‘Na dit leven’. Nauwgezet beschrijft hij hierin wat hem is overkomen tijdens een acute hersenvliesontsteking. Hij kwam een week in coma te liggen en zijn toestand was volgens artsen hopeloos. Er was geen voorbeeld bekend van iemand die een dergelijke dodelijke ziekte had overleefd. Eben Alexander bleef dus wél in leven. Tijdens zijn ziekbed werd hij weer wakker en herstelde snel van alle ziekteverschijnselen. Bovendien bleek hij glasheldere herinneringen te hebben aan de hele ziekteweek. Niet zozeer aan het ziekenhuisbed en iedereen daaromheen, maar volgens hem had zijn bewustzijn vertoefd ‘in een onvergetelijk wonderlijke wereld vol liefdevolle lichtwezens en schitterende muziek’!
Als arts, op Harvard opgeleid, was hij altijd sceptisch geweest over onverklaarbare zaken. Maar nu hem dit zelf was overkomen, kon hij niet anders dan aanvaarden dat er meer is dan wetenschap kan bewijzen. De Engelse titel van zijn boek is niet voor niets ‘Proof of Heaven’.
Elkaar afwisselende hoofdstukken over doodziek zijn en de bijzondere ‘hemelvaart’ maken het ook ontroerend om te lezen, met een prachtige clou tot slot.

Onlangs verscheen zijn tweede boek ‘Map of Heaven’, hier vertaald als ‘De hemel in kaart’. Misschien is het wel een nog rijker boek dan het vorige. Want naast filosofische beschouwingen over hoe van Griekse wijzen tot nu met weten en kennis is omgegaan, zijn er getuigenissen van wetenschappers die zelf merkwaardige belevenissen ondergingen en moesten erkennen dat er grenzen zijn aan wat we kunnen begrijpen. Ook komen er vele persoonlijke belevenissen van lezers op ‘Na dit leven’ voorbij, reacties geschreven aan Eben Alexander. Al deze mensen verhalen van onverklaarbare ervaringen waarmee ze van doen hebben gehad. Ofwel bijna-dood-ervaringen, of wat ze meemaakten bij bijvoorbeeld het sterven van een geliefde naaste. Velen hadden zich hier nog nooit over uitgesproken, uit angst door hun omgeving niet serieus genomen te worden. Ze waren blij dat het boek hen eindelijk bevestiging had gegeven.
Schrijvers als Raymond Moody, Robert Monroe en de Nederlandse hartchirurg Pim van Lommel hebben hierover ook uitgebreid geschreven. Wij zijn niet ons brein, onze hersenen zijn wellicht een zender/ontvanger van bewustzijn. Bewustzijn is een onbegrijpelijk mysterie. Na ons leven gaan we over naar een andere zijnstoestand, naar een soort hemel, waar we ook uit voortkomen. Wij zijn eeuwige lichtwezens met een tijdelijke menselijke ervaring. Wij zijn niets, wij zijn alles.

Niet eerder was er een hedendaagse wetenschapper die dit zelf heeft ervaren en met gezond verstand kan uitleggen en verklaren. Eben Alexander lijkt de ideale woordvoerder te zijn van ‘dat er meer is tussen hemel en aarde’, als verbinding tussen aloud weten en moderne wetenschap. Aanraders, deze twee prachtige boeken. Dat ratio en intuïtie maar blijvend mogen versmelten.Deugdenyoga II & Deugdenyoga voor kinderen

Auteur: Patty Jongemaets

Uitgever: ACT on virtues

Uitvoering: paperback, resp. 320 en 328 pag.

Prijs: € 32,50


  BOEKBESPREKING | Charlot Spoorenberg | maart 2015Deugdenyoga II en Deugdenyoga voor kinderen

Toen ik de opleiding tot kinderyoga docent volgde bij Patty Jongemaets, werd ik geraakt door haar onuitputtelijke enthousiasme en energie. Die eigenschappen vind ik helemaal terug in haar boeken Deugdenyoga II en Deugdenyoga voor kinderen.


Deugden zijn zielskwaliteiten, zoals tact, eenvoud, kracht en zekerheid. De Canadese Linda Kavelin-Popov heeft 100 deugden beschreven en hiervan behandelt Patty er 9 uitvoerig in haar tweede Deugdenyoga boek. Naar aanleiding van zo’n deugd krijg je een complete yogales voorgeschoteld, van yogahoudingen tot ademhalingsoefeningen, van meditaties tot voedingsadvies. Praktisch, en mooi om doorheen te bladeren. Een boekenkastschat voor elke yogadocent en iedereen die thuis aan yoga doet.


Voor mijn eigen kinderyoga lessen haal ik veel inspiratie uit Deugdenyoga voor kinderen. Ook dat is praktisch en uitermate compleet met yogalessen voor zowel jongere als oudere kinderen. Yogahoudingen, fijne massage oefeningen en voorbeelden van creatieve expressie wisselen elkaar af. Let wel: iedere les begint met de uitleg van de deugd aan de hand van een kaart uit het Deugdenspel, wat apart besteld moet worden. De yogalessen van Patty zijn speels, gevarieerd en diepgaand.Wat rest is liefde

Auteur: Rupert Spira

Uitgever: Samsara

Uitvoering: gebonden,

312 pag.

Prijs: € 19,95
  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | maart 2015Wat rest is liefde

De Engelsman Rupert Spira is advaita-leraar en keramist. In dit boek beeldhouwt hij als het ware taal tot helder inzicht, tot een ‘zuivere vlam’. Woorden die in gesprekken met vrienden als vanzelf uit zijn mond rolden zijn in ‘Wat rest is liefde’ opgetekend. Door hun vragen werden deze zinnen tot leven geroepen, vanuit het Zijn. Verfijnde citaten van een welbespraakt leraar, hoe kun je die beter eren dan door te citeren? Een beknopte bloemlezing:

- Bewustzijn leeft in de eeuwigheid, maar danst in de tijd.
- Non-dualiteit maakt je niet immuun voor gevoelens. In werkelijkheid is het andersom: het is  

  onvoorwaardelijke openheid, gevoeligheid, kwetsbaarheid en mogelijkheid.
- Liefde is de ervaring dat anderen geen anderen zijn. Schoonheid is de ervaring dat objecten

  geen objecten zijn.
- Wees geen ziener, wees het zien. Een ziener zijn is iemand zijn, ergens. Het zien zijn is

  niemand zijn, overal.

Een prachtig citatenboek, driehonderd pagina’s voor de fijnproever, als een dichtbundel met veel wit. En wat een vertaalklus! Lof voor Han van den Boogaard. Het laatste woord kan alleen maar voor Spira zelf zijn: ‘In het hart van de ervaring bevindt zich een vuur dat alles verbrandt. Geef alles aan dat vuur. Wat rest is liefde, en dat is waar we ons hele leven naar verlangd hebben.’

Hoe de kleine engel op aarde kwam

Tekst: Hilda Herklotz (vertaling Els van Ijsselmuiden)

Illustraties: Janneke Rosenbrand

Uitgeverij: Aan de tijd

Uitvoering: gebonden,

40 pagina’s

Prijs: € 19,- www.uitgeverijaandetijd.nl


  Boekbespreking | Simone Thomasse | februari 2015Hoe de kleine engel op aarde kwam

Het verhaal: een kleine engel wil naar de aarde, maar het is nog te vroeg. De aarde is aan het ontstaan in al zijn pracht. Pas toen de dieren er hun plek innamen, mocht de kleine engel gaan. Over de regenboogbrug! Daarvoor moest hij wel zijn vleugels afleggen…

Dit kleurige geheel is zo’n typisch troostrijk vrijeschool kleuterboek. Ik schreef er al vaker over: herhalingen in boekenteksten zijn zalig voor peuters en kleuters. Ze zijn er dol op. Er gaat een geruststellende cadans vanuit en zo verbinden ze zich als vanzelf met het geheel. Het verhaal heeft de kwaliteit van een sprookje, dromerig en sfeervol. Daarnaast is het onopgesmukt behulpzaam bij de begeleiding van een kind als het met de dood te maken krijgt. Schitterende illustraties, zorgvuldige tekst.


Uilskuikentjes

Auteur/illustrator: Martin Waddell

Uitgever: Gottmer

Uitvoering: gebonden,

32 pagina’s

Prijs: € 14,95

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | februari 2015Uilskuikentjes

We besteden graag aandacht aan dit verhaal, dat 21 jaar geleden voor het eerst verscheen met het klassieke thema van dierenkindertjes die ’s nachts plots door moeder verlaten lijken. En het zijn nog uilskuikentjes ook! De schrik is groot, de oogjes bewegen heen en weer: Waar is ze? Maar zie: daar komt ze aangevlogen met haar machtige vleugels…

Wat zijn pop-up boeken toch ontzettend leuk, vooral als ze zo mooi uitgevoerd zijn als dit.

Grappig, ontroerend, mooie ingehouden kleuren. Voor de allerkleinsten.


Verlichting in de liefde

Auteur: Paul Smit

Uitgever: Samsara

Uitvoering: gebonden,

186 pagina’s

Prijs: € 18,95  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | februari 2015Verlichting in de liefde

‘Verlichting in de liefde’ werd geschreven door iemand die nooit meer een vaste relatie zal beginnen, zoals hij gekscherend verklaart (‘met handtekening en al beloofd aan mijn ex-schoonmoeder’). Paul Smit, veelgevraagd spreker voor het bedrijfsleven, is filosoof en cabaretier. En een geestige wijsneus die met een combi van humor en ernst zijn publiek weet in te pakken. Via lachen tot inzicht komen is zijn leus.

Ook in zijn boeken vouwt hij met rake taal lastige levensproblemen om naar eenvoudige en aloude wijsheden. Smit schrijft het heerlijk vlot op en heeft weinig pretenties. Ik lees hoe we biologisch gezien allerlei voorkeuren hebben als man of vrouw - met sappige details ter lering ende vermaeck. Hoe dat ons liefdesleven nog wel eens wil bemoeilijken. Hoe werkt liefde eigenlijk? Hoe kun je het beste omgaan met liefdesverdriet?

Ten diepste draait het allemaal om hoe je non-dualistisch naar de liefde kunt kijken. Hoe daardoor innerlijke rust en ruimte ontstaat, die geleidelijk als vanzelf integreert en die je kunt meenemen naar partners, vrienden, familie en collega’s.

Hoe kun je tot onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen op je pad komen? Je hoeft er niets voor te doen, aldus Paul Smit. Liefde bén je al. Het leven overkomt ons, dus ook de liefde. Lekker laten gebeuren allemaal, relax... Een wijze raad van een nar voor iedereen, man en vrouw. ‘Verlichting in de liefde’ is een boek voor wie ontspannen wil liefhebben en gaat over inzicht, niet over inzet.

Grote kleine potvis

Auteur: Mariken Jongman

Illustrator: Yoko Heiligers

Uitgever: Marmer

Uitvoering: gebonden,

40 pagina’s

Prijs: € 14,95

  KINDERBOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2014Grote kleine potvis

Af en toe ben ik zo enthousiast voor een boek dat ik nauwelijks de woorden kan vinden. Dit is er zo eentje. De loftuitingen buitelen door mijn hoofd. Wat knap, die combinatie van heldere en ook grappige summiere tekst en vindingrijke illustraties. Natuurlijk, Yoko Heiligers is geschoold kunstenaar, en die kwaliteit spat eraf. Lief, origineel, herkenbaar, het verhaal van de kleine potvis die vindt dat hij wel een duikje dieper mag. Niet doen, zeggen papa en mama. Wel doen, denkt kleine potvis. En hij beleeft spannende avonturen. Kleine potvis toont zijn vriendelijke hart aan alle wezens die hij ontmoet. Zij komen hem dan ook van harte te hulp als hij in nood komt. Hoe heerlijk om weer veilig onder de hoede van papa en mama te zijn!

Een aanwinst na de andere schitterende boeken van Yoko die bij Marmer verschenen zijn en een geweldig boek voor kleuters.


Groen en gezond

Auteur: Christine Michon

Uitgeverij: Groen & Gezond

Uitvoering: paperback,

176 pagina’s

Prijs: € 22,50

Vanuit stilte naar succes

Auteurs: Egbert Mulder en Johan Noorloos

Uitgever: Gloriae

Uitvoering: paperback, 224 pagina’s

Prijs: €19,95
  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2014Groen en gezond

Een fris vormgegeven boek over het groene dieet, een zogeheten vegetarisch monodieet, waarbij 40 dagen lang (het mag ook korter hoor!) alleen groene groenten en groen fruit gegeten wordt. Dit werkt sterk ontgiftend op het lichaam, zeker in combinatie met de reeks uitgekiende kundalini yoga oefeningen die achterin het boek staat. Je kunt gewoon je werk blijven doen, als je maar zorgt voor voldoende tijd om te koken, voor je oefeningen en voldoende rust. Er staat een goede op- en afbouw beschreven, de variaties zijn eindeloos en aantrekkelijk gepresenteerd op mooie kleurenfoto’s, er is ruim voldoende achtergrondinformatie. Misschien eens een keertje in januari ontgiften na alle overvloed aan eten?  Boekbespreking | Simone Thomasse | december 2014Vanuit stilte naar succes

Als je van interviews houdt, is dit boek een tip voor de kerstvakantie. Zakenman en ervaringsdeskundige op het gebied van meditatie Mulder en yogadocent en auteur Noorloos bundelden hun krachten en interviewden hun netwerk. Zo ziet het er tenminste uit en ik vind dat een prima idee. Ze brachten een mooie club succesvolle, mediterende en heel diverse mensen bij elkaar en lieten ze hun verhaal vertellen. Iedere biografie is ongelooflijk boeiend en deze vormen daarop geen uitzondering. Een greep uit de lijst geïnterviewden: de door zen geïnspireerde Herman Wijffels, Wessel Ganzevoort, die meditatie beoefent in de traditie van de Ridwhan-school, Inez van Oord, die altijd maar weer de stilte opzoekt en daar de beste invallen krijgt en mijn favoriet Dien Kramer, enthousiast naar de Tao levend.

Voor inspiratie en misschien krijg je een duwtje om toch maar eens te beginnen met die dagelijkse paar minuutjes tot uren in rust met jezelf zijn.

Dagboek van de ziel

Auteur: Bertie Hendriks

Co-auteur: Mirjam

Tirion-Ietswaart

Uitgever: Itip

Uitvoering: paperback,

Prijs: € 26,50  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | december 2014Dagboek van de ziel

Tja, hoe valt een fraai levenswerk te beschrijven? Bertie Hendriks (bekend van het Itip, school voor leven en werk in Zutphen) heeft samen met Miriam Tirion-Ietswaart een boek zo rijk aan menselijkheid geschreven, dat de liefde van de bladzijden spat. Het stroomt over van compassie met en begrip voor alle ontwikkelingsfasen in een mensenleven. Naast helder geschreven is het gelardeerd met sprekende voorbeelden en archetypische verhalen uit de literatuur. Er zijn markante levenservaringen van vele mensen uit de verschillende levensfases, en de tekeningen uit het oeuvre van kunstenaar Frans Zwartjes - eigenlijk de derde maker - zijn prachtig.
Elk van ons reist van geboorte naar de dood via de stations kind, jongere, volwassene en oudere. Tot we uiteindelijk weer opgaan in de Lege Ruimte waaruit we ook voortkomen.
Alle zeven levensfases worden wonderschoon beschreven. Verder staan er werkboekachtige, mooie opdrachten in, is het kleurig vormgegeven en voelt de kaft ook nog eens zo lekker zacht en hard tegelijk. Een lofzang, kortom.

‘Dagboek van de Ziel’ is wat men noemt een meesterwerk en een ode aan de mens in al zijn/haar mogelijkheden en (on)volkomenheden. Een schitterend verhaal over ontwikkeling in letterlijke zin, doorleefd, bevlogen en bezield verteld, als een uitnodiging om je eigen waarheid te zien. RH

Spreken tot de sterren

Schilderijen: Frederiek Nelissen

Tekst: Wil Uitgeest

Uitgever: Cichorei

Uitvoering: gebonden,

78 pagina’s

Prijs: € 24,90


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | december 2014Spreken tot de sterren

Een prachtig uitgegeven eigentijds scheppingsverhaal, weergegeven in meditatieve beelden en woorden. Fijn voor deze donkere wintertijd, omdat je juist nu zo kunt inleven in de stilte, de leegte - die ooit, in oertijden was. En die per slot van rekening wordt gespiegeld in het diepst van de ziel van ieder wezen.
Het boek bestaat uit 38 schilderijen van Frederiek Nelissen met daarnaast korte teksten (zowel Nederlands als Duits) van Wil Uitgeest. Beiden zijn kunstenaar met een aanzienlijk oeuvre. Ze hebben zich laten inspireren door ‘Uit de schoot der goden. De binnenkant van de evolutie’ van Rudolf Steiner. Sfeervol, meditatief, móói werk.

Voor en Na

Getekend en bedacht: Anne-Margot Ramstein & Matthias Aregui

Uitgever: Clavis

Uitvoering: gebonden, dik!

Prijs: € 19,95


  Boekbespreking | Simone Thomasse | januari 2015Voor en Na

Hoe leuk om samen met je (klein)kind een boek te bekijken! ‘Voor en na’ is bij uitstek een kijkboek - zonder één enkel woord - geordend in een prent links en rechts, of soms ook over twee keer twee pagina’s. Het gaat over oorzaak en gevolg, kip en ei. Of is het ei en kip? Ramstein en Aregui bedachten voor de hand liggende en hoogst originele samenhangen. Denk aan een bijenkorf en een pot honing, een mooi opgetuigd schip in zwaar weer en een vaartuig met gehavende zeilen, maar ook een subtiel beeld van duif en envelop. Een fijn dik boek, mooie kleuren, strakke tekeningen, dat vast en zeker aanleiding voor gesprekjes vormt.


Waarom de heks in de oven verdween

Auteurs: Lisette Thooft en Mieke Bouma

Uitgever: Boekerij

Uitvoering: gebonden,

256 pagina’s

Prijs: € 19,95
  BOEKBESPREKING | Rita Spijker | januari 2015Waarom de heks in de oven verdween

Lisette Thooft en Mieke Bouma noemen zichzelf mythosofen, ‘zij die weten van de betekenis van mythen en verhalen’. Samen hebben ze beroemde verhalen uitgeplozen op actualiteit en diepere lagen. Welke kracht en wijsheid valt er bijvoorbeeld te ontdekken in de overleveringen over Maria Magdalena en Jeanne d’Arc, of een film als ‘Chocolat’? En wat willen sprookjes zeggen, oftewel ‘sproken’? Roodkapje blijkt veel meer over vrouw worden te gaan dan over ‘ben niet bang voor de wilde dieren’, zoals velen geloven.
Verhalen prikkelen gedachten over ons eigen levensverhaal. Je schijnt bovendien een gelukkiger mens te worden als je samenhangend over je eigen leven kunt vertellen. Zin en betekenis geven aan je leven verbindt intuïtie en logica, en de auteurs stimuleren dit extra door bij elk van de verhalen vragen te stellen. Zoals bij Roodkapje: Hoe wedijver jij met seksegenoten? Wat neem je over van je (groot)moeder? Dat geeft fijn of minder fijn te denken. Wij allen zijn een homo fabulans, een verhalen vertellend wezen. Dit boek geeft vele voorzetten om je eigen verhaal echt vorm te geven. Losjes gerangschikt in zeven thema’s naar de chakra-leer, zorgen vijftig beroemde verhalen voor diepe inzichten, maar ook voor heerlijk leesplezier.


De ervaring van het mysterie

Auteur: Tim Freke

Uitgever: Gottmer

Uitvoering: paperback,

368 pagina’s

Prijs: € 24,95  BOEKBESPREKING | Rob Heiligers | januari 2015De ervaring van het mysterie

De Engelse filosoof Tim Freke heeft een heerlijk toegankelijk boek geschreven over ontwaken in WOW. Hierin neemt hij je mee in zijn visie en ervaringen van het mysterie van het bestaan; van simpel tot extatisch, van verbazingwekkend tot onuitsprekelijk. Hij benadrukt het ‘én/én’ in ons leven, zowel de verantwoordelijke volwassene zijn in de tijd als het speelse kind in het eeuwige nu. Niets en alles zijn deel van het grote geheel, puur zijn én het menselijk gedoe van alledag. Met mooie woorden als ‘transrationeel’ en ‘paralogisch’, fictieve dialogen met wetenschappers, dichters en yogi’s, en vele effectieve WOW-experimentjes, is dit een boek dat je bij de hand neemt, of eigenlijk bij het hart. Want al blijft de wow van now een niet te vatten mysterie; diep gevoelde liefde voor jezelf en alles en iedereen om je heen is wat Tim Freke hier met zijn woorden biedt. Love is the answer...

  EERDER GEPUBLICEERD   |   EERDER GEPUBLICEERD   |   EERDER GEPUBLICEERD   |   EERDER GEPUBLICEERD


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | april 2016Dit fijne boekje is uitgegeven naar aanleiding van een symposium van het Lectorium Rosicrucianum: de Internationale School van het Gouden Rozenkruis dat in juni 2015 gehouden werd. In het woord vooraf staat:


‘Wat is er toch zo bijzonder aan de subtiele Perzische lyriek? Is het doordat die de zoektocht van de ziel naar haar geliefde beschrijft, dat het ons als moderne mensen nog steeds raakt? Een innerlijk aantrekken dat wij herkennen? In een periode dat ónze voorouders elkaar nog met rieken en dorsvlegels te lijf gingen, kende het vroegere Perzië een cultuur waarvan de muziek, de poëzie, het lucide denken en een intieme wijsheid zich verspreidden in een werelddeel dat liep van China in het oosten tot het Europese Albanië in het westen.’


Ik word getroffen door de rijke inhoud, door de respectvolle en warme toon waarmee over Allah of God of Jaweh of Krishna - ja, die Ene! - over een liefde die alles doortrekt. Veel specifieke informatie over de betekenis van het gebruik van bepaalde woorden en beelden, uitgebreide beschrijvingen van het leven en werken van Rumi, eigen ervaringen en, hoe kan het anders?, poëzie. Heel mooi.

Met bijdragen van Asghar Seyed-Gohrab, Rokus de Groot, Michaël Derkse, Peter Huijsen en Hugo van Hooreweghe.
Falen, opnieuw falen, steeds beter falen

Auteur: Pema Chödron

Uitgver : Panta Rhei

Uitvoering: paperback, 136 pag.

Prijs: € 12,50

  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | mei 2016Pema Chödron is boeddhistisch non sinds haar 35e en had toen al een heel (Amerikaans) leven achter de rug, compleet met twee huwelijken en kinderen. Heel mooi belicht ze haar persoonlijke weg in het interview dat achterin dit fijne kleine boek staat. Wat leuk dat deze toevoeging er is, want het zet alles wat ervoor geschreven staat in een heel menselijk zoeklicht.

De titel is ontleend aan een citaat van Samuel Beckett en dekt prachtig de lading van de rede die Chödron houdt bij het afstuderen van haar kleindochter aan de Naropa Universiteit in Boulder, Colorado. Korte rode regels lopen door de zwartgedrukte tekst heen als een letterlijke rode draad. Mooi en betekenisvol zijn ze, ze ordenen de woorden als het ware.

Duidelijk is dat de (steeds nog oefenende) auteur haar eigen ervaringen met falen omzette in acceptatie en het vermogen heeft ontwikkeld mensen in nood bij te staan met eenvoudig en werkzaam advies. Het woord wat bij haar hoort is mededogen, dat oh zo belangrijke begrip wat we meer dan ooit nodig hebben in onze tijd.

Eigenlijk komt het steeds weer op hetzelfde neer, zegt Chödron. Het gaat erom de bereidheid te hebben niet weg te lopen voor wat ik voel als wat ik voel iets is wat ik niet wil en onaangenaam vind. Zo kom je uiteindelijk bij je hardnekkige patronen terecht en ontstaat er ruimte die te doorbreken. Dat is heel moeilijk, geeft ze toe. Het vraagt moed, en zachtheid plus aardig zijn ten opzichte van jezelf.


De Droomvrouw

Auteur: Hermelijn van der Meijden

Uitgever: Stoat Publishing

Uitvoering: paperback, 256 pag.

Prijs: € 17,95


De Vlindertuin

Tekst & illustraties: Elly MacKay

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden

Prijs: € 14,95


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | mei 2016Een opgewekt lenteboek voor de jongste kleuters! Een meisje verhuist van een dorp naar de stad. Niet alleen zag het er daar grijs en saai uit, maar ze hoorde er ook geen vogels. En waar waren de vlinders? Toen ontdekte ze naast haar nieuwe huis een prachtige poort met daarop de woorden ‘Vlindertuin’. Alleen kon ze ook daar geen vlinders vinden. Natuurlijk komt er een bloemrijke oplossing, zo blijkt uit de laatste twee uitvouwbare (mooi!) bladzijdes.

Een heel apart geïllustreerd boek, alsof je naar de uitgeknipte poppetjes in een kijkdoos kijkt.

Sprankelende kleuren, en een warm verhaal.


  BOEKBESPREKING | Simone Thomasse | mei 2016Hoe de liefde je op je pad kan zetten! De ontmoeting van hoofdpersoon Zwaan (het verhaal is autobiografisch maar de personages kregen andere namen) met een woest aantrekkelijke wildvreemde man is als een bliksemslag. Door hem belandt ze met enige tegenzin bij een engelenworkshop en hoewel haar verliefdheid zich niet tot een relatie ontwikkelt, fungeert die als het startsein voor tien jaar zoektocht naar - ja wat eigenlijk? - laten we het ‘verbondenheid’ noemen. Via een opleiding aan de healingschool van Barabara Brennan, alle mogelijke en onmogelijke therapeuten, sjamanen, en niet te vergeten wat het leven haar bracht, komt Zwaan langzaamaan tot zichzelf, waarbij ze beseft een eeuwig lerend wezen te zijn. Het verhaal tot dan toe is af, het is beleefd, herbeleefd en gedeeld door middel van dit boek. Bewust maakt ze ruimte voor het volgende avontuur.

Goed geschreven, eerlijk, heftig en verbazingwekkend, erg openhartig. Twee inzichten licht ik er graag uit: ‘Spiritualiteit en bewustzijn zijn gewoon twee verschillende dingen. Via spiritualiteit kun je bij bewustzijn komen. Maar het hoeft niet.’ En direct er achteraan: ‘Bewustzijn hangt samen met heling en integreren van heling, niet met wat je allemaal kunt zien.’ Top.

Klik hier om interview te downloadenboeken_files/Chantal%20van%20den%20Brink_1.pdf