Peter Gordijn

Peter Gordijn

Peter Gordijn was Apachepiloot bij de luchtmacht toen hij geveld werd door een hernia. Het was het begin van zijn persoonlijke ontwikkelingsweg. Eenmaal hersteld zocht hij al vliegend verder en in 2015 verscheen zijn eerste boek 'Wakker! - Levenslessen van een Apachepiloot'. In datzelfde jaar verliet hij defensie uit onvrede over de vredesmissie in Mali. Ineens had hij alle tijd voor het bestuderen van non-dualiteit, het boeddhisme, hindoeïsme en taoïsme. Toch begreep hij 'het' maar niet. Toen ontstond de mogelijkheid om deel te nemen aan een Ayahuasca-ceremonie. Hij kreeg een onbeschrijflijke eenheidservaring die alle teachings over non-dualiteit als puzzelstukjes op hun plek deed vallen. De essentie van ontwaken, spirituele verlichting en zelfrealisatie was ineens kraakhelder. Naar aanleiding van zijn onlangs bij Samsara verschenen boek 'Het absolute perspectief' publiceren wij een kraakhelder interview van Peter met zichzelf...


www.petergordijn.nl


Peter geeft ook cursussen en intensives

Zie www.deultiemewaarheid.nl


Foto: uit bezit Peter Gordijn


Interview met Peter Gordijn


Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe boek. Ongelooflijk wat een omwenteling je hebt meegemaakt. Eerst 10 jaar militair piloot geweest en nu spiritueel leraar. Hoe is die omschakeling voor je geweest?

Dankjewel. Het is inderdaad een enorm verschil en zo voelt het ook. Eerst de harde militaire bedrijfscultuur, diverse uitzendingen en een goed betaalde baan. Nu leef ik in absolute vrijheid als digitale nomade en ga ik vol vertrouwen voor mijn nieuwe passie. Toch zit het grootste verschil niet in het wel of niet militair zijn, maar in de gemoedstoestand waarmee ik nu het leven beleef.


Is dat waar je nieuwe boek over gaat?

Ja. Onze levenservaring wordt bepaald door ons levensperspectief. Zoals de titel al doet vermoeden gaat mijn nieuwe boek over het perspectief dat alle persoonlijke- en culturele perspectieven overstijgt, en een passende plek heeft voor zowel wetenschap als spiritualiteit. Hier komt alles samen.


En waarom zou je dat willen? Wat is er mis het Nederlandse perspectief?

Er is niks mis mee. Er zijn geen fouten in het bestaan. Het is alleen een beperkt en gekleurd perspectief en resulteert in een levenservaring vol innerlijke verkramping. Wij krijgen met de paplepel ingegoten dat we een klein, kwetsbaar en onbelangrijk zijn in een groot universum vol gevaren. We krijgen aangeleerd om onderscheid te maken tussen goed & fout en dat we ons op een bepaalde manier horen te gedragen. We krijgen aangeleerd dat we hard moeten werken om succesvol en gelukkig te zijn. We moeten leren van het verleden en anticiperen op de toekomst. Enz. Enz. Enz. En al die aangeleerde overtuigingen zijn we zo normaal voor ons, dat we er nooit bij stil staan of ze wel terecht zijn. Ondertussen worstelen we dagelijks met de gevolgen, omdat het indirect resulteert in een gigantische hoeveelheid weerstand en streven tegen hoe de werkelijkheid zich ontvouwt.


Dat valt toch wel mee?

Als je niet beter weet, denk je dat het wel mee valt. Pas wanneer je die gekleurde bril afzet, kan je zien hoe heftig die verkleuring is geweest. Ik ben me echt rot geschrokken. Half Nederland heeft burn-out-achtige klachten en ruim een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva. En het gaat nog verder. Zelfs ‘gewone’ mensen worstelen onbewust met innerlijke verkramping. Zoals de Boeddha eeuwen geleden al zei: Dit is de kern-oorzaak van al ons lijden.


Hoe heb jij het voor elkaar gekregen om die gekleurde bril af te doen?

Dat gebeurde tijdens mijn eenheidservaringen. Sommige mensen noemen het mystieke ervaringen of piekervaringen. Het maakt niet uit wat voor label je erop plakt. Voor mij was het verreweg de belangrijkste en meest betekenisvolle ervaring van mijn leven. In één klap was alles helder en was er niets anders dan de diepe onbeschrijflijke essentie waar al die spirituele teachings naar wijzen. Ik heb nog nooit zo’n diepe vrede en onvoorwaardelijke liefde ervaren. Het ging ver voorbij mijn wildste dromen en was het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt.


Wauw. De passie spat ervan af wanneer je erover vertelt.

Haha. Tja, dit is me zo dierbaar. Het heeft een blijvend positief effect gehad op mijn levenservaring. Ik zit er nog zo vol van. Ik kan niet anders dan dit ook anderen aanreiken.


En hoe kom je aan zo’n eenheidservaring? 

Non-dualiteit + Ayahuasca. Dat is echt de sleutel. Deze krachtige combinatie blijkt in onze cursussen ook voor anderen te werken. Het beroemde plantmedicijn Ayahuasca is overigens niet de enige manier. Er zijn mensen die vergelijkbare ervaringen beschrijven na bijvoorbeeld langdurige meditatie, isolatie, vasten, bijna-dood-ervaring, duisternisretraite, etc. Ik heb zelf ook weleens hogere staten van bewustzijn meegemaakt tijdens adem-meditaties, toch vallen die ervaringen in het niets bij de ultieme eenheidservaringen die ik met entheogene middelen heb mogen ervaren.


Iedereen dus aan de Ayahuasca?

Ayahuasca alleen is niet de oplossing. Ayahuasca is niet goed of fout, het is een middel dat gemakkelijk bijzondere staten van bewustzijn kan oproepen. Wat voor ervaring je krijgt, is geheel afhankelijk van de setting, voorbereiding, mindset en begeleiding. Er zijn mensen die na 100 Ayahuasca-ceremonies nog steeds denken dat er iets mis met ze is. Er zijn zelfs mensen die na een Ayahuasca-ceremonie in een persoonlijke crisis terecht komen. Zonde, want het is niet nodig. Als je het combineert met de eeuwenoude spirituele wijsheden, is het van onschatbare waarde. En dan heb ik het niet alleen over het bereiken van die waanzinnige eenheidservaring, maar nog meer over het integreren van die ervaring in onze alledaagse wereld. Alleen dan ontstaat de mogelijkheid tot volledige Zelfrealisatie en de bijbehorende diepe innerlijke ontspanning en verwondering voor het Wonder van Bestaan.


Heb je het boek speciaal geschreven voor Ayahuasca-gebruikers?

Het maakt niet uit of een bijzondere staat van bewustzijn is ontstaan door Ayahuasca, een BDE, meditatie, of een ander middel of andere methode. Ik ben ervan overtuigd dat mijn nieuwe boek mensen zal helpen hun ervaringen te plaatsen in het onbeschrijflijke geheel en daarmee te integreren in hun dagelijkse leven.


Misschien is het inderdaad voor hun nog wel het meest waardevol.

Toch, als ik eerlijk ben, ben ik het boek gaan schrijven met de intentie om alle mensen een kijkje achter de schermen van het leven te geven. Iedereen heeft recht op het weten van deze diepe inzichten. Als totale mensheid weten we allang hoe het zit! Dat de overgrote meerderheid van onze maatschappij nog vastzit in het oude paradigma, betekent niet dat wij braaf moeten wachten tot het misschien ooit op scholen zal worden aangeleerd.


De uitdaging is alleen dat het onmogelijk is om de diepe essentie te vangen in woorden of beelden. Ook mijn boek is dus slechts een verwijzing. Heb je enig idee hoeveel mensen dit absolute perspectief al hebben ontdekt en het op hun manier proberen uit te dragen? Het is een soort connecting-the-dots. Onderzoek en ga zelf het grote plaatje zien.


Toch spreken veel mensen elkaar ook tegen in wat ze uitdragen. Hoe weet je nou wanneer je goed zit?

Dat voel je. Luister niet alleen naar de woorden die iemand gebruikt. Je ziet het aan de energie die iemand uitstraalt.

 

____________________________________

Naar het interviewoverzicht