Orna Ralston

Orna Ralston

Zangeres, sjamaan & spiritueel leraar


www.ornaralston.ch


Foto: uit bezit Orna Ralston


Mail voor informatie over workshops in Nederland Jennyke Kuiper: kuip4059@planet.nl

Interview met Orna Ralston


In juni 2015 besprak Mari Plooij in Bewustzijn Online de cd ‘Medicine of voice’ van Orna Ralston. Hij was buitengewoon geraakt door de pure en indringende manier waarop zij haar stem gebruikt. Tóveren, noemde hij het. We werden heel benieuwd naar deze bijzondere vrouw. Jennyke Kuiper sprak met haar.


Orna (48) werd geboren in Zwitserland en binnen het gezin waar ze opgroeit is veel aandacht voor kunst - haar vader is de schilder en beeldhouwer Robert Ralston. Muziek is vanaf jonge leeftijd haar passie. Naast school biedt het gezin veel ruimte aan haar talenten: dansen, muziek, zingen, tekenen en toneelspelen.


Na de middelbare school krijgt Orna het advies van haar vader zich te concentreren op een van haar talenten en dit verder te ontwikkelen. Een keuze maken is niet gemakkelijk, totdat ze haar stem drie weken kwijt raakt. Ze zendt een gebed naar de hemel met daarin de intentie dat als haar stem terug komt ze zangeres zal worden. En dat gebeurt: vanaf het moment dat ze haar stem terug heeft, gaat ze zich richten op haar zang. Pas veel later zal ze de helende werking van trillingen ontdekken. Het ligt voor de hand dat Orna het conservatorium gaat bezoeken en haar wordt aangeraden de opleiding tot operazangeres te volgen. Maar in plaats van zich daar in te schrijven, volgt ze de stem van een oudere vrouw die haar van kind af aan als innerlijke stem en leraar vergezelt. Die vertelt haar dat ze Orna niet de speciale werking van klanken bij kan brengen als ze zich op de traditionele manier zal scholen. Orna: ‘Mijn vermogen om innerlijke stemmen waar te nemen en ook mijn sterke intuïtie heeft mij lang verward; soms schaamde ik me er zelfs voor.’ In de loop van haar leven heeft ze hier echter op leren te vertrouwen.

Het conservatorium wordt het dus niet en dan volgt een periode van 17 jaar waarin ze in diverse bandsamenstellingen optreedt en onder ander met de Zwitserse musicus en comédienne Dodo Hug naar China reist. Hoewel ze geniet van de optredens, voelt ze in toenemende mate dat ze het reizen en de heersende druk in de muziekwereld niet veel langer vol zal houden.


Sjamanistische energie

Orna Ralston wil helemaal geen sjamaan zijn en toch blijkt het haar bestemming te zijn. In een periode van ernstige crisis, zowel lichamelijk als emotioneel, volgt ze in Duitsland een seminar van de Nieuw-Zeelandse sjamaan Wai Turoa Morgan. Orna: ‘Als ik niet zo ziek was geweest, was ik daar nooit naar toe gereisd. Wai te mogen ontmoeten was een groot geluk voor mij.’ ‘Weet je dat je sjamanistische energieën in je draagt?’ vraagt Wai als ze elkaar ontmoeten. Tot drie keer toe moet ze dit herhalen voor het doordringt. Al vaker had Orna signalen ontvangen over haar gaven; zo overviel haar soms een heftige innerlijke warmte. Maar ze begreep het niet goed: ‘In onze cultuur is nauwelijks kennis van het sjamanisme, ik had geen idee van wat ik in mij droeg.’ De volgende 7 jaren reist ze als Wai’s leerling en assistent over de wereld. In zijn nabijheid kan Orna niet meer om zichzelf heen. Vanaf dag één maakt Wai haar duidelijk dat leren niet toekijken is maar je erin begéven. Ze begint haar sjamanistische energie vanbinnen te voelen, te herkennen en ermee te werken. Zichzelf sjamaan noemen kreeg Orna lang niet over haar lippen: ‘Tot op de dag van vandaag probeer ik het sjamaan-zijn te doorgronden. Het draait om de verbinding met het universum; we werken met de energie vanuit het universum. En ik weet dat het voor mij belangrijk is mijn plek als bemiddelaar tussen hemel en aarde in te nemen, mijn gaven te leven en daarop te vertrouwen.’


Genezing met klank

Na twee jaar les van Wai komt de muziek via de achterdeur terug in het leven van Orna. Wai vraagt haar regelmatig te zingen, zowel bij meditaties, vrolijke en droevige momenten als bij yoga en ademhalingsoefeningen, om diep te ontspannen. Zo ontstaat haar cd ‘A Shamans Journey’, die niet met de gebruikelijke 440 herz is opgenomen, maar met 432 Herz: meer passend voor ons, zegt Orna. De liederen dragen ertoe bij dat je tijdens beoefening van yoga en meditatie diep naar binnen kunt gaan.


Inmiddels weet Orna heel goed dat ze met zingen en klanken kan helen. Het waarnemingsvermogen dat ze als jong kind al had, zet ze optimaal in en als iemand bij haar in behandeling is, gaat ze een diepe verbinding met hem of haar aan. Dat gebeurt via klank, gesprek en aanraken. Zo komt er pijn aan de oppervlakte, opdat deze herkend en verwerkt kan worden. Naast individuele sessies begeleidt Orna ook workshops en een tweejarige opleiding speciaal voor vrouwen om hun innerlijk weten te bevrijden en te kunnen delen.


____________________________________

Naar het interviewoverzicht