Carla de Winter

Zeeën zien in Groningen

Door: Nienke KnotterDe hele maand oktober is in Groningen een bijzondere tentoonstelling te zien. Carla de Winter (1949) exposeert dan haar werk samen met een aantal stukken van de in Groningen geboren dichter, schilder en natuurgenezer Johan Borgman (1889-1976). Voor allebei vormt de zee een belangrijke inspiratiebron. Welke invloed heeft het natuurfenomeen op hun kunst?


‘De zee ligt nooit stil’

De kunstenaar Johan Borgman maakte in eerste plaats naam als natuurgenezer. Rond 1920 vertrok hij naar Amsterdam en startte daar een succesvolle praktijk op dit gebied. Dit is ook de periode waarin Borgman de behoefte voelde om te gaan schilderen en werd aangeraakt door het zeegezicht. Voor Carla de Winter is het zeethema een duidelijke keuze geweest. De zee is voor haar altijd mooi. ‘De zee ligt nooit stil, is altijd in beweging. Het komt, het gaat, het heeft dieptes, je kunt erbij wegdromen, je kunt er naartoe schreeuwen; je kunt er alles mee doen. Het blijft. Het water is voor mij het leven.’


De Winter maakt zowel kunstwerken met acryl- als olieverf. Daarbij geeft zij de voorkeur aan de olieverf vanwege het warme effect en de fantastische kleuren. ‘In olieverf leg ik mijn ziel.’ Ook Johan Borgman werkte het grootste deel van zijn schilderscarrière met olieverf. De verfsoort maakt een gelaagdheid mogelijk waardoor het sommige kunstenaars het gevoel geeft verder dan de werkelijkheid te kunnen kijken. Iets waar zowel Borgman als De Winter gebruik van maakt.


Emotie

De Winter heeft eerder in binnen- en buitenland geëxposeerd. Voor haar bepaalt de ruimte altijd de keuze van de kunstwerken die te zien zullen zijn. Want die keuze is heel persoonlijk. ‘Het is een stuk van mij dat ik tentoonstel.’ Ze is blij dat zij nu haar werk samen met dat van Borgman kan laten samenkomen. Voor haar gevoel klopt het. Ook het werk van Johan Borgman is op meerdere plaatsen geëxposeerd. Zijn oeuvre bestaat uit ongeveer vierhonderd werken, stuk voor stuk met een eigen identiteit. Daarbij heeft iedereen zo zijn eigen favorieten. De voorkeur van De Winter gaat naar Brandende zee. De diepte van de zee, de beweging en warmte die het werk uitstraalt, maakt het voor haar een compleet plaatje, dat verwachtingsvol overkomt.


Kleur is daarbij deel van de beleving, een element waar zij zelf de nodige ervaring mee heeft.  ‘In het begin schilderde ik alleen vanuit kleur. Een vrouw vroeg mij ooit wat een bepaald werk voorstelde. Kijk er eerst maar eens een tijdje naar, zei ik, misschien kunt u mij dat vertellen. Eerst was ze overdonderd, maar even later barstte ze in tranen uit en vertelde ze geëmotioneerd haar verhaal.’ Met kleur alleen al kan, met andere woorden, soms een diepere laag blootgelegd worden, een opening naar een andere dimensie worden gecreëerd. Neem de tijd voor kunst, kijk eens verder en laat je meevoeren op de golven van Johan Borgman en Carla de Winter.


De tentoonstelling met het werk van Carla de Winter en Johan Borgman is van 4 tot en met 28 oktober te bezoeken in het atelier van Carla de Winter in Groningen.


Donderdag tot en met zondag

13.00 – 17.00 uur


Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 51

9712 SC Groningen

06-441465555

 

____________________________________

Naar het interviewoverzicht