Een jaar in één dag

Met illustraties van Jessica Courtney-Tickle

Uitvoering: gebonden, 24 pag.

Prijs: € 19,50

 

Sterren

Een familiegids voor de nachtelijke hemel

Auteur: Adam Ford

Uitvoering: gebonden, 48 pag.

Prijs: € 16,50

 

Arabella en Omi

Tekst & illustraties : Milo Freeman

+ cd met 12 liedjes, gecomponeerd

door Maria Romijn

Uitgever: De Eenhoorn

Uitvoering: gebonden, 32 pag.

Prijs: € 14,50

 

Pierre en de Doolhof detective

en het grote kleuravontuur

Auteur/ontwerp: IC4Design

Uitgever: Thoth

Uitvoering: 36 pag. met 15 grote kleur- en zoekplaten

Prijs: € 9,95

 

Wauw Pauw

Auteur & illustraties: Yoko Heiligers

Uitgever: Marmer

Uitvoering: gebonden,

40 pag.

Prijs: € 15,-

Ik wil verder

Auteur: Anne Provoost

Illustrator: An Candaele

Uitgever: De Eenhoorn

Uitvoering: gebonden,

32 pag.

Prijs: € 14,95

Duifje

Auteur: Inge Misschaert

Illustrator: Seppe Van den Berghe

Uitgever: De Eenhoorn

Uitvoering: gebonden, 80 pag.

Prijs: € 17,50

De vlindertuin

Tekst & illustraties: Elly MacKay

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden

Prijs: € 14,95

Raju's avontuur

Auteur: Timothy Knapman

Illustraties: Patrick Benson

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden,

40 pag.

Prijs: € 14,95

 

Hoera wij hebben een tuin

Auteur: Gerda Muller

Uitgever: Christofoor

Uitvoering: gebonden, 40 pag.

Prijs: € 14,95

 

Tijdlijn

Auteur & illustraties: Peter Goes

Uitvoering: hardcover, 80 pag.

Prijs: € 24,99

 

 

Wat waar wanneer wereld

Uitvoering: hardcover, 160 pag.

Prijs: € 19,99

Mevrouw Justien

Auteur: Isabelle Desegher

Illustraties: Ann De Bode

Uitgeverij: De Eenhoorn

Uitvoering: geb., 32 pag.

Prijs: € 16,50

Mama Medusa

Tekst & illustraties: Kitty Crowther

Uitgeverij: De Eenhoorn

Uitvoering: geb., 44 pag.

Prijs: € 16,50

De H is van Havik

Auteur: Helen Macdonald

Uitgever: De Bezige Bij

Uitvoering: paperback,

352 pag.

Prijs: € 19,90

 

Yogagids voor Kids

Aeuteur: Helen Purperhart

Illustraties: Barbara van Amelsfort

Uitgever: De Zaak

Uitvoering: gebonden, 160 pag.

Prijs: 19,95

Twee splinternieuwe en bijzondere kinderboeken van Uitgeverij Christofoor! Aanraders voor de decembermaand, vooral ook omdat het echte doe-, kijk- en/of luisterboeken zijn.

 

Een jaar in één dag

Met illustraties van Jessica Courtney-Tickle

Uitvoering: gebonden, 24 pag.

Prijs: € 19,50

Vivaldi’s ‘Vier jaargetijden’ is een van zijn bekendste en meest toegankelijke werken. Het verhaal van Fleur en haar hondje Tumtum leidt je door de seizoenen heen en als je op de muzieknoot drukt die op iedere nieuwe bladzijde te vinden is, hoor je een bijpassend fragment! Het boek is mooi van kleur en er is veel te zien. Hoe leuk is het om als kind op deze manier kennis te maken met klassieke muziek…

 

Sterren

Een familiegids voor de nachtelijke hemel

Auteur: Adam Ford

Uitvoering: gebonden, 48 pag.

Prijs: € 16,50

Een erg mooi uitgevoerd boekje, met naast teksten ook spelletjes en kaarten over de sterrenhemel. De sterrenkaart voor de noordelijke hemel kan uitgevouwen worden, waardoor je een fantastisch overzicht krijgt. Een buitengewoon informatieve maar ook léuke bron van weetjes over de soorten sterren, de invloed van zwaartekracht, vallende sterren, een model van het zonnestelsel en nog veel meer.

 

Prinses Arabella en Omi

Het alweer tiende Prinses Arabella boek voor de allerkleinsten. Prinses Arabella mag bij Omi op het kasteel logeren, samen met prins Mimoen, prinses Sofie en prinses Ling. Omi - in een moderne mantel met hermelijnen randen - heeft er haar handen vol aan, maar ze genieten allemaal met volle teugen van het logeerpartijtje. Helder van lijn & kleur, toegankelijke en herkenbare tekst en de vrolijke, ritmische liedjes nodigen direct uit tot meezingen. Denkend aan mijn eigen kinderen in die leeftijd, weet ik zeker dat deze cd grijs gedraaid zal worden!

 

 

Pierre en de Doolhof detective

en het grote kleuravontuur

Kleurboeken zijn te kust en te keur te koop. Maar dit is wel een héél speciaal kleur- en spelervaring! Het is ontworpen door een Japans collectief van illustratoren, opgericht door Hiro Kamigaki en verkozen tot een van de beste 200 illustratoren ter wereld. Ze werken onder meer voor New York Times, Newsweek en Toyota.

In dit (grote) boek vind je 15 gedetailleerde platen met de meest uiteenlopende onderwerpen, als ‘Het Ballonfestival’, ‘De Havenstad’, ‘Naar Zee’, ‘Het Spookhuis’, ‘Feest in de Stad’ en vele andere. Al kleurend ga je op zoek naar de persoon die de weg door het doolhof moet zien te vinden. Een spannende concentratieklus!

 

 

 

Wauw Pauw

Yoko Heiligers heeft al een paar geweldige prentenboeken op haar naam, die ik uiteraard ook besprak. De verhalen zijn eenvoudig en verrassend tegelijk, haar illustraties hebben heldere vormen en kleuren en bevatten allerlei subtiele grapjes. Ik ben iedere keer verbaasd over Yoko’s invallen en een echte fan. Wist je dat zij ook geboortekaartjes ontwerpt, naast ‘Prentje Momentje’, tastbare kunstwerkjes voor een bijzonder moment? Even kijken op www.yokoheiligers.nl

Maar nu Wauw Pauw. Leuke titel, schattig verhaal. Pauwtje blijkt geen ogen op zijn verentooi te hebben, want hij is wit. Maar dát is niet fijn! Hij wil ook ogen, dus gaat hij op zoek in de dierentuin. Wat zijn er veel verschillende ogen te bewonderen! Alleen zit er niets voor Pauwtje bij. Dan, op een nacht…

De finale is spetterend. En, grappig detail: let op Pauwtjes gids, de witte vlinder.

 

augustus 2016 Simone Thomasse

 

Ik wil verder

Dit mooi uitgevoerde langwerpige prentenboek met dikke kartonachtige bladzijdes zou je een geslaagd filosofisch grapje kunnen noemen. We zien Visje, Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje om beurten op stap gaan. ‘Ik ga.’ Maar waarheen dan? vragen de ouders. ‘Gewoon naar verder,’ antwoorden ze. Bezwaren worden weggewimpeld met fantasierijke argumenten. Dan komt Visje weer terug. Hij heeft een belangrijke ontdekking gedaan.

Ongetwijfeld zien kleuters eerder dan ik hoe illustrator An Candaele alles met elkaar verbonden heeft! Bovendien schakelen zij veel gemakkelijker naar een magische wereld dan wij volwassenen, voor wie alles toch wel graag logisch moet zijn. Dit is dus geen logisch boek. Maar heel origineel.

 

augustus 2016 Simone Thomasse

 

Duifje

Beer is de zoon van de Leider van het Gebied van Zonder, een echte Zonderling. Het Gebied van Met grenst vrijwel aan dat van Zonder - ertussen bevindt zich een stukje niemandsland.

Ooit vormden Met en Zonder één dorp. Een onnozele ruzie zorgde voor verdeling en de grenzen worden griezelig strikt in acht genomen. Op een dag ontdekt Beer dat er iemand op de grens zit. Het is het onbezorgde en vrolijke Duifje, dat met steentjes speelt en ze in een kring schikt. Beer vindt haar geweldig en raakt erg bezorgd over haar welzijn. Daar trekt ze zich niets van aan. De Leiders raken erbij betrokken en Duifje wordt gesommeerd te vertrekken. Maar dat doet ze niet… Langzaam wordt de stemming grimmig en Beer krijgt vreselijke buikpijn.

Een rijk en zeer kunstzinnig geïllustreerd boek met redelijk veel mooie tekst. Ontroerend en voorbeeldig educatief - voor kinderen en volwassenen.

 

augustus 2016 Simone Thomasse

 

De vlindertuin

Een opgewekt lenteboek voor de jongste kleuters! Een meisje verhuist van een dorp naar de stad. Niet alleen zag het er daar grijs en saai uit, maar ze hoorde er ook geen vogels. En waar waren de vlinders? Toen ontdekte ze naast haar nieuwe huis een prachtige poort met daarop de woorden ‘Vlindertuin’. Alleen kon ze ook daar geen vlinders vinden. Natuurlijk komt er een bloemrijke oplossing, zo blijkt uit de laatste twee uitvouwbare (mooi!) bladzijdes.

Een heel apart geïllustreerd boek, alsof je naar de uitgeknipte poppetjes in een kijkdoos kijkt.

Sprankelende kleuren, en een warm verhaal.

 

mei 2016 Simone Thomasse

 

 

 

 

Raju's avontuur

Raju is een kleine olifant. Op een dag neemt zijn mama hem mee uit wandelen. Ze ontmoeten vervaarlijke dieren, die resoluut door moeder verdreven worden. Maar Raju vindt het spannend. Wanneer gaan we weer naar huis? vraagt hij telkens. Straks, is het antwoord. En dan klimmen ze een hoge berg op. Helemaal boven aangekomen ligt de wereld aan Raju’s voeten. Ze genieten en maken zich op voor de wandeling terug. Eenmaal thuis is de kleine olifant doodmoe en vervuld.

Warme en vriendelijke illustraties, mooi uitgegeven, een boek dat gevoelens van veiligheid oproept. Voor de allerjongsten.

 

maart 2016 Simone Thomasse

 

 

 

 

Hoera wij hebben een tuin

In de 8 jaar dat ik recensies schrijf, is er altijd ruim plek geweest voor kinderboeken. Ik zoek altijd naar verhalen met een positief wereldbeeld omdat ik vind dat een kinderziel vooral gevoed en niet geschokt moet worden. Natuurlijk realiseer ik me best dat veel mensen hier een andere mening over hebben. Al hun argumenten ten spijt (‘kinderen kunnen niet vroeg genoeg snappen hoe het zit’, ‘ze moeten gehard worden’, ‘ouderwets hoor’ en ga zo maar door) ben ik elke keer weer verheugd over de boeken van onder andere uitgever Christofoor.

Hoeveel valt er bijvoorbeeld niet te ontdekken aan dit eenvoudige verhaal met zijn onschuldige illustraties? Het beeld herinnert mij direct aan Berlijn, dus het boek verhuisde inmiddels al naar mijn oudste dochter die daar woont en net als ik dol op goede kinderboeken is.

Anna en Benjamin verhuizen met hun ouders naar een drukke stad, maar gelukkig heeft hun huis een heerlijke tuin. Geholpen door hun ouders, grappige tante en ook bovenbuurjongen Louis gebruiken ze die ruimte voor groente, bloemen, fruit, dieren, spelen en ontspannen zitten. We volgen hen alle seizoenen, zien ze zaaien, oogsten en eten. Compleet met gemakkelijke en lekkere recepten en vlot getekende processen van hoe planten zich door het jaar heen ontwikkelen. Een kijk- en genietboek.

 

maart 2016 Simone Thomasse

 

 

'Andere' geschiedenisboeken

Ze zijn met veel zorg uitgebracht door kwaliteitsuitgever Lannoo: twee ‘andere’ geschiedenisboeken over eeuwenlange menselijke strijd en ontwikkelingscultuur.

Wat waar wanneer in de wereld is verdeeld in vier hoofdlijnen: de antieke wereld, de middeleeuwen, de moderne tijd en de 20ste en 21ste eeuw. Het zit werkelijk bóórdevol informatie, is voorzien van legenda en geeft in vogelvlucht een goed beeld van wereldwijde veroverings- en ontdekkingstochten, uitvindingen, winning van grondschatten en kunstuitingen. Leuk, die toepasselijke dichtregels her en der, de bevolking uitgebeeld in hun klederdracht van de betreffende tijd, en interessant, ook in het licht van de huidige migraties, die vele landkaarten met de bewegingen die volkeren maakten in de loop van de tijd.

Tijdlijn begint met de oerknal en eindigt met ‘Je suis Charlie’, is heel kunstzinnig vormgegeven in gedekte, sobere tinten. Met samenvattende tekstjes (niet alleen onderaan de pagina’s, maar ook de afbeeldingen zijn omgeven door ter zake doende zinnen): hoe is het mogelijk zoveel informatie in zo weinig woorden te stoppen? Erg mooi, dat hoofdstuk over de oorsprong van het leven, de dinosaurussen en de eerste mensen en nederzettingen. Ik loop langs Mesopotamië, het oude Egypte, het oude Griekenland, lees over de Kelten, maar ook over de Ming dynastie en de Inca’s, en kom terecht in de jaren 60, 70, 80, 90, 2000 en 2010…

Beide boeken zijn robuust van formaat, echte bewaar- en naslagwerken. Indrukwekkend voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Toch werd ik er wat droevig van. Want één ding wordt glashelder duidelijk: waar mensen zijn, is strijd onvermijdelijk. Het leek en lijkt op deze planeet allemaal om macht te draaien, macht die zich uitdrukt in landje-pik, in schatten verzamelen, overheersingen. Ik merkte dat het me moeite kostte mijn aandacht te vestigen op de rijke cultuurontwikkelingen die even zo goed plaats hadden.

Zou de mensheid het ooit voor elkaar krijgen in vrede, liefde en vreugde naast elkaar te leven, elkaar ieder kruimeltje gunnend?

februari 2016 Simone Thomasse

 

 

Mevrouw Jusitien

Mevrouw Justien verloor haar man Emiel en sindsdien heeft ze een leeg plekje in haar buik, een heel klein gaatje. Ze doet alle mogelijke moeite om het gaatje gevuld te krijgen. Holt naar de tandarts en naar de bakker, waar ze taartjes en chocolade koopt. En ze wordt dikker en dikker. Maar het gaatje bleef. Toen nodigde ze haar vriendinnen uit. Maar ook praatjes vullen geen gaatjes. Op een dag ontdekt ze een piepklein winkeltje in de Grote Winkelstraat. Daar ontmoet ze Willy, die haar op een ontroerende manier helpt troost te vinden.

Soms heb je een juweel in handen: wat een voorbeeld van fijngevoeligheid is dit mooie boek voor kinderen vanaf een jaar of vijf. Maar zéker ook voor volwassenen.

 

december 2015 Simone Thomasse

 

 

 

 

Mama Medusa

Medusa is dol op haar schattige dochtertje Iris. Zodanig dat ze het in haar lange haren wikkelt en niemand haar mag aanraken. Iris – regenboogkleurig, zoals parelmoer dat de binnenkant van een schelp bedekt… ‘Jij bent mijn parel en ik ben jouw schelp,’ fluistert mama Medusa.

Alles leert Iris vanuit de beschermende haren van haar moeder. Maar dan komt de dag dat ze naar school wil. En hoezeer Medusa zich ook verzet, Iris zet haar wil door. Ze wil zelfs niet afgehaald worden, omdat iedereen bang voor haar moeder is.

Iris maakt vrienden, en dan staan alle vaders en moeders op het schoolplein. Zacht hoort ze achter zich haar naam noemen. Daar is mama toch. En wat ziet ze er anders uit!

Een bijzonder, mooi en warm prentenboek met loslaten als thema. Voor oudere kleuters.

 

december 2015 Simone Thomasse

 

 

De H is van Havik

Van dit inmiddels veelgeroemde boek - een bestseller in Amerika en Engeland - van geschiedkundige en professioneel valkenier Helen Macdonald heeft bijna iedereen met belangstelling voor literatuur wel gehoord. Ze gaf interviews, kreeg van alle kanten lovende recensies en heeft ongetwijfeld de valkerij een flinke boost gegeven. Dat het verhaal deels autobiografisch is, maakt het zeker voor mij aantrekkelijk. De inhoud in een notendop: Macdonald verliest haar geliefde vader en komt in diepe rouw terecht. Vanaf haar 12e wordt zij geobsedeerd door het africhten van roofvogels. Zij kent ieder boek, ieder detail van de oefenweg, heeft veel verschillende vogels gehad. Nu kiest zij voor een havik, een zeer moeilijk te treinen (het duurde even voor ik doorhad dat hiermee ‘trainen’ genoemd wordt) dier, en wel om een heel speciale reden: hiermee bezig zijn zal haar volledig in beslag nemen en dat is wat ze wil.

Haar prachtige, nauwkeurige waarnemingen - van de natuur waarin ze een groot deel van de tijd vertoeft, van haar rouwproces, van havik Mabel - zijn fenomenaal. Er doorheen gevlochten loopt het verhaal van T.H. White, auteur van haar favoriete boek over valkerij: The Goshawk. Een triest en ook wel naar figuur, zijn praktijken met havik Gos zijn ronduit tragisch en wreed te noemen. Ik schaam me er niet voor dat ik ronduit afkeer aan die passages ervoer. Sowieso heb ik naast fascinatie en bewondering voor de schoonheid van roofvogels wat moeite met het overigens volstrekt inherente bloederige aspect van het azen en jagen. Ik haast me te benoemen dat Macdonald hier buitengewoon genuanceerd mee omgaat. Een boek (met een sterke cover!) dat er toe doet, niet een snel-uit-lezer, maar de huidige lange herfstavonden geven er genoeg ruimte voor.

 

november 2015 Simone Thomasse

 

 

Yogagids voor KIDS - Ontdek je superkracht!

 

Als je een leuk yogaboek voor kinderen zoekt, ben je bij deze uitgezocht. Helen Purperhart heeft talloze boeken, kaartspellen en cd’s over yoga op haar naam staan, wat een energie! In deze Yogagids voor Kids neemt ze Pippi Langkous als leidraad. Er even bij stilstaand weet je: natúúrlijk! Pippi is een superdesuup wijs en yogisch wonderkind. Het boek is inhoudelijk sterk, met een inzichtelijke verdeling van de houdingen die erg duidelijk beschreven en getekend zijn, voor kinderen en volwassenen interessante vragen, speelse ademhalingsoefeningen en uitnodigende beschrijvingen van Pippi’s levenslessen. Iedere yogahouding wordt teruggebracht tot een dier of ander natuurlijk wezen, er zijn oefeningen die je met z’n tweeën kunt doen (fijn & belangrijk!) of met een groepje en er zijn (yoga)spelletjes. De korte beschouwingen zijn helder, de toon prettig en toegankelijk. De Yogagids als begeleider van kinderyogalessen, maar ook voor leken die graag meer van yoga willen weten. Eerlijk gezegd had ik altijd wat reserves bij het fenomeen ‘kinderyoga’, maar door dit boek ben ik om. Yoga als remedie voor wie minder een stuiterbal wil zijn, beter slapen en stralen als de zon; óók voor kinderen.

 

Simone Thomasse