voorpublicatiejehoofduitdewolken
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Je hoofd uit de wolken |  Paul Smit & Scott Byrd |  Samsara Books | gebonden, 96 pag. | € 12,50

Je hoofd uit de wolken

Voorpublicatie | door Paul Smit

____________________________________

De afgelopen twee jaar riep ik: ‘Ik schrijf nooit meer een boek!’ En ik weet: ‘Als je God wilt laten lachen, vertel hem dan over je plannen.’ Het liep ook nu allemaal weer anders dan dat ik in gedachten had. In 2016 maakte ik wat animatiefilmpjes om het non-duale gedachtegoed eenvoudig uit te leggen. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Waarom spendeer ik nou weer 2400 euro om wat animatiefilmpjes te laten maken?’ ‘Wat ben ik toch dom!’ Een jaar later zat coach en voormalig Wall Street investeerder Scott Byrd uit South Carolina achter zijn laptop en zag een van mijn filmpjes als suggestie staan. Hij klikte erop en was ervan gecharmeerd en nam contact met me op. Dit heeft erin geresulteerd dat we in 2018 samen het consultancy bedrijf Pathways Global zijn gestart in de VS.


In de zomer van 2018 zijn wij (Paul & Scott) begonnen met het schrijven van dit boekje, waarin we de nonduale zienswijze belichten en deze koppelen aan leiderschap en processen binnen het bedrijfsleven. In onze optiek is de meest belemmerende factor binnen het bedrijfsleven, dat mensen vol ruis zitten in hun hoofd. Gepieker, frustratie, angst, stress en compensatiegedrag maken dat samenwerking, innovatie en vertrouwen moeilijk worden. Daarom kijken we naar hoe je met je hoofd uit de wolken kunt komen en veel moeitelozer in het leven kunt staan. Het leven is namelijk makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. Om het leven makkelijker te maken, worden geslachtsbepalende persoonlijke voornaamwoorden in dit boek willekeurig gebruikt: ‘hij’, ‘zij’ en ‘het’ zijn volledig inwisselbaar. Dat is niet zo in het echte leven, maar wel in dit boek.


Misschien wist je al dat ons brein uit twee niveaus bestaat: het bewuste en het onbewuste brein. Maar wist je ook dat het onbewuste deel van je brein informatie verwerkt met een snelheid van 11.200.000 bits per seconde? Dit zegt je waarschijnlijk weinig als je geen ICT’er  bent, maar het maakt je wel een wandelend wonder der natuur. Er zijn slechts een paar computers uitgevonden die in de buurt komen van die verwerkingscapaciteit. De supercomputer Watson van IBM kan ons brein in capaciteit wellicht overtreffen, maar de smartphone in je zak haalt het bij lange na niet bij de snelheid van je onbewuste brein. De verwerkingscapaciteit van het bewuste deel van je brein daarentegen is van een heel andere orde van grootte; dat gaat met een slakkengangetje van 60 bits per seconde.


Voordat je je bewuste brein helemaal afschrijft, moet je het wel de credits geven die het verdient. Ondanks dat ons brein slechts 60 bits per seconde verwerkt op bewust niveau, is het wel het mooiste stukje techniek dat er bestaat. Zonder bewustzijn mis je alle mooie dingen in het leven. Zoals het genieten van het luisteren naar Bohemian Rhapsody, de heerlijke smaak van spaghetti of de schoonheid van een zonsondergang. Zonder bewustzijn is het alsof je tijdens je leukste feest ooit, stomdronken op de bank ligt.


Ons 60bits bewustzijn is dus prachtig, maar het is niet de stuurman van ons brein. Het onbewuste deel van ons brein doet alles en daarna worden wij ons er pas van bewust. Daarbij is ons bewustzijn 200.000 keer minder dan de verwerkingssnelheid van het onbewuste deel van het brein. Dit onbewuste deel probeert alles te regelen en vindt het niet nodig het bewuste brein met elk wissewasje lastig te vallen. Gelukkig maar, anders zouden we gek worden. Dan zou je de hele dag bij alles moeten nadenken: ‘Hoe vaak zal ik in mijn koffie roeren?’ ‘Zal ik dat doen met mijn rechter- of linkerhand?’ ‘Zal ik nu gelijk een slok nemen of zal ik heel even wachten?’ ‘Zal ik een grote of kleine slok nemen?’ Al dit soort handelingen gaan gelukkig onbewust en geheel vanzelf. Terwijl je onbewuste brein het drinken van de koffie regelt, is je bewustzijn gefocust op het lezen van de krant.


Verhalenvertellers

Psycholoog en hoogleraar Ap Dijksterhuis, een vooraanstaand denker op het gebied van intuïtief denken en het onbewuste en auteur van Het slimme onbewuste (2007), introduceerde onze favoriete metafoor waarmee hij inzichtelijk maakt hoe het bewuste en onbewuste deel van het brein samenwerken. Dijksterhuis verduidelijkt met deze metafoor dat ons onbewuste brein net een grote fabriek is waarin 200.000 fabrieksarbeiders in werken. En voor die fabriek staat één verslaggever. We weten dat ons bewuste brein - de verslaggever - met zijn beperkte verwerkingscapaciteit niet bijster goed geïnformeerd is over wat er precies in die fabriek gebeurt. Om deze beperkte kennis te verdoezelen, verzint de verslaggever allerlei verhalen om te bewijzen dat hij de feiten best op een rijtje heeft. Wat echter kwalijker is, is dat de verslaggever inmiddels zijn eigen verhaal is gaan geloven dat hij de directeur is van de fabriek en dat hij degene is die alle fabrieksarbeiders aanstuurt! Het komt gewoonweg niet in hem op dat hij eigenlijk maar een simpele verhalenverteller is.


De laatste bevindingen uit de neurowetenschap schetsen een feitelijker beeld van de relatie tussen het onbewuste en het bewuste brein – onze verhalenmaker. Uit baanbrekend onderzoek is gebleken dat alles wat het onbewuste brein doet, pas achteraf door ons bewuste brein geregistreerd wordt. Dat betekent dat we dus altijd een fractie van een seconde in het verleden leven.


Hoe zit je nu? Terwijl je aandacht van dit boek naar je zithouding verschuift, is de verslaggever waarschijnlijk al druk bezig om te verklaren waarom je zit zoals je zit. Maar merk op dat dit pas gebeurt nádat je je gewaar bent van je zithouding. Klopt de verklaring van de verslaggever voor je zithouding? Nee! In werkelijkheid is het voor het bewuste brein onmogelijk om het complexe besluitvormingsproces te begrijpen dat dieper in je brein plaatsvindt. Maar dat weerhoudt het bewuste brein er niet van om een plausibele verklaring te verzinnen. Alles wat je doet en denkt en de keuzes die je maakt, worden bepaald door de fabriek. Pas daarna gaat de verslaggever aan de slag om er een passend verhaal bij te bedenken. We zijn net voetbalverslaggevers die voortdurend commentaar geven op de voetbalwedstrijd, terwijl we denken dat de wedstrijd plaatsvindt dankzij ons commentaar.


___________________________________

Naar het artikelenoverzicht