Positief over bevallen
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Positief over bevallen | Milli Hill | Samsara Books | paperback, 362 pag. | € 19,90 (inclusief online geboorteplan)Boeken over zwangerschap, bevallen en kraamtijd zijn onmisbaar voor aanstaande ouders. De boeken van Beatrijs Smulders blijven eigentijds en toegesneden op onze Nederlandse situatie, maar ook dit exemplaar - lekker dik - is de moeite waard. Het bevat alle mogelijke (soms ook heel specifieke) informatie die je maar bedenken kunt. Véél ervaringsverhalen, suggesties voor het maken van je geboorteplan, nuchtere en invoelende antwoorden op je nijpende vragen. Auteur Mili Hill - initiatiefnemer van The Positive Birth Movement (ook actief in Nederland) vertelt waar het haar om te doen is:


____________________________________

Positief over bevallen

Artikel door: Mili Hill


‘Waar denk je aan als je aan bevallen denkt? Tijdens de voorbereidingen op een aanstaande geboorte wordt deze vraag vaak omgedraaid in: wat doet de bevalling met mij? Hoe zal de bevalling verlopen? Wat doe ik als er dit of dat gebeurt? Ook deze vragen zijn belangrijk, maar voordat ze beantwoord kunnen worden, is het handig om te bedenken dat wie je bent en wat je idee over bevallen is, invloed heeft op hoe je je bevalling zult ervaren.


Elke vrouw heeft wel min of meer een idee van wat een bevalling is, zelfs als ze voor het eerst zwanger is. De informatie komt van allerlei kanten: verhalen van vriendinnen, televisie en social media en niet in de laatste plaats is daar je eigen geboorteverhaal. Voordat je het weet neem je dat allemaal als een soort bagage me, dus het is belangrijk om te checken waar je verwachtingen óf angsten vandaan komen. In hoeverre hebben ze werkelijk te maken met jouw realiteit?


Wat voor bevalling zou jij graag willen? Mijn boek Positief over bevallen gaat over niet zomaar met de stroom mee drijven of over dat het echt niet egoïstisch is om je zorgen te maken over hoe de bevalling voor jóú zal zijn omdat ‘een gezonde baby het enige is wat telt’.

Jij doet er net zo toe. En het is zeker niet egoïstisch om een geweldige bevalervaring te willen. Er wordt wel gezegd: als er een kind wordt geboren, wordt er ook een moeder geboren. Je kunt geen betere start hebben dan een positieve geboorte-ervaring.


De bevallingscultuur verkeert in zwaar weer. Op televisie zie je soms afschrikwekkende beelden van barende vrouwen die erg lijden; in een aantal Europese landen is het percentage keizersneden 25 procent of hoger (in Nederland is het relatief laag: 16%) en veel aanstaande ouders maken zich zorgen over wat er allemaal mis kan gaan. Is een geboorte een griezelige medische procedure? Welnee, een normale bevalling is een heel natuurlijke én bijzondere ervaring: een perfecte demonstratie van het gezonde en vitale vermogen van je vrouwelijke lichaam.


Veel eenvoudige elementen die een bevalling tot een positieve ervaring maken zijn vergeten. Om te beginnen brengen zelfs onze huisdieren hun jongen niet ter wereld in een felverlichte kamer, waar een vreemde hun poten vasthoudt en over de voetbaluitslagen staat te kletsen. Het belang van een prettige sfeer, zacht licht en rust is evident en jawel, dit kan overal - of je nu voor een geboorte thuis, in een geboortehotel of in het ziekenhuis kiest. Fijn voor jou en je baby!


Het is trouwens nog maar kort geleden dat een bevalling en alles wat daarbij hoort onderdeel van het dagelijks leven was; een huiselijke gebeurtenis waar iedereen - familie, buren en vrienden - zich bij betrokken voelde. Borstvoeding was de norm en er was meer dan voldoende kennis en ervaring, overgeleverd van generatie op generatie, om het eventueel moeizaam opgang komen ervan op te lossen.


Over dit alles gaat mijn boek, maar het is zeker niet alleen bedoeld voor mensen die een thuisgeboorte bij kaarslicht en een gehaakte babyslaapzak willen! Een positieve bevalling draait om keuzevrijheid, om toegang tot correcte informatie en het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt, dat je sterk in je schoenen staat en gerespecteerd wordt. Als dat voor jou een ruggenprik of een geplande keizersnede betekent, helpt dit boek je om vol zelfvertrouwen die keus te maken en te doen wat voor jou precies goed voelt. En ook om te gaan met onvoorspelbare en soms onvermijdelijke situaties. Ik help je de regie over je keuzes te houden, hoe je bevalling ook verloopt. Dit is waar het in Positief over bevallen om draait.


____________________________________

Naar het artikelenoverzicht