Leven met hooggevoeligheid
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Leven met hooggevoeligheid | Judith Orloff | Samsara Books | paperback, 360 pag. | € 23,90

Leven met hoopggevoeligheid

tips voor de empathische persoonlijkheid


Tekst: Judith Orloff

____________________________________

Voordat een boek het licht ziet, heeft het al zijn eigen spirituele reis afgelegd. Ook dit boek. Nu het klaar is, neem ik je graag mee op een inspirerende en levensveranderende reis naar blijvende gezondheid.


Ik heb dit boek geschreven als een praktische gids boordevol tips voor iedereen die zijn of haar gevoeligheid en empathie wil ontwikkelen en onderkennen. Het is geschreven voor de hoogsensitieve persoonlijkheid (HSP), of de empaat, die de stress van anderen overneemt of voor degenen die met een open hart in het leven willen staan zonder last te krijgen van ‘compassion fatique’. Het boek begint met oefeningen die helpen te begrijpen wat deze specifieke gevoeligheden precies inhouden. Vervolgens biedt het waardevolle strategieën die helpen voorkomen dat je overweldigd raakt door emotie en je helpen je levensenergie weer op peil te brengen.

Zelf ben ik arts en empaat en zie hoe hooggevoelige mensen door de reguliere gezondheidszorg dikwijls verkeerd gediagnosticeerd worden als lijdend aan depressie, straatvrees, paniekaanvallen, fibromyalgie of chronische vermoeidheid. Dit artikel is een korte proeve van het boek dat jou als lezer handvatten geeft de regie zelf in handen te nemen en leert ook deze kwaliteit te benutten en op positieve wijze in te zetten in je eigen leven.


De vraag is vaak: heb ik een empathische persoonlijkheid?

Als arts heb ik een traditionele opleiding gevolgd, maar ik heb mij gespecialiseerd in de behandeling van hooggevoelige personen. Hoewel mensen een heel spectrum aan gevoeligheden vertonen, zijn mensen met een empathische persoonlijkheid of empaten heuse emotionele sponzen, die de stress en de vreugde van de wereld om zich heen opzuigen. Wij voelen alles, vaak tot in het extreme, en kunnen ons nauwelijks tegen de emoties van anderen beschermen. Het gevolg is dat we dikwijls overweldigd worden door een overdaad aan prikkels en snel last hebben van vermoeidheid en zintuiglijke overbelasting.

Dit onderwerp boeit mij enorm, zowel professioneel als persoonlijk, want ik heb zelf specifieke strategieën moeten ontwikkelen om de uitdagingen van mijn empathische persoonlijkheid aan te kunnen gaan. Met die strategieën kan ik mijn gevoeligheden beschermen en kan ik de voordelen daarvan – dat zijn er vele! – maximaal benutten.

Ik wil je vertellen hoe je een evenwichtige, krachtige en gelukkige empaat kunt worden. Om voluit te kunnen leven, moet je leren om geen energie, symptomen en stress van anderen over te nemen. Ik wil je ook helpen om de mensen om je heen (gezins- en familieleden, collega’s, leidinggevenden, ouders en geliefden) te leren hoe ze jou het best kunnen steunen en met je kunnen omgaan. Dit artikel is slechts een korte impressie van het boek, Leven met hooggevoeligheid, wat is bedoeld als hulpbron voor al die gevoelige zielen die in een wereld die dikwijls grof, gevoelloos en minachtend omgaat met gevoeligheid op zoek zijn naar begrip en acceptatie. Er is helemaal niets verkeerd aan gevoelig zijn. Je staat juist op het punt te ontdekken wat aan jou het meest juist is. Ik wil een beweging promoten waarin mensen hun gevoeligheden koesteren. Wees welkom in deze kring van liefde! Mijn boodschap voor jou is er een van hoop en acceptatie. Ik wil je aanmoedigen om de talenten die je als hooggevoelige persoon hebt te omarmen en ten volle in je kracht te gaan staan.


De vraag is misschien, maar wat is een empaat?

Empaten hebben een zenuwstelsel dat extreem sterk reageert. Wij hebben niet de filters die andere mensen hebben om zich af te sluiten voor prikkels. Het gevolg is dat wij in ons lichaam zowel negatieve als positieve energieën uit onze directe omgeving oppikken. We zijn zo gevoelig dat het lijkt of we iets vasthouden met een hand waaraan geen vijf, maar wel vijftig vingers zitten. Wij reageren echt overal op! Uit onderzoek blijkt dat zo’n twintig procent van alle mensen hooggevoelig is, al varieert de mate waarin ze dat zijn. Empaten krijgen vaak het etiket ‘overgevoelig’ opgeplakt en wordt verteld dat ze zich niet alles zo moeten aantrekken. Kinderen en volwassenen worden met hun gevoeligheden vaak te kijk gezet, in plaats van erin gesteund te worden. Wij kunnen chronisch uitgeput raken en onttrekken ons liever aan de wereld, omdat die zo overweldigend voelt. Op dit moment zou ik echter mijn empathische persoonlijkheid nergens voor willen opgeven, want dankzij mijn hooggevoeligheid kan ik de geheimen van het universum waarnemen en een onvoorstelbaar grote passie ervaren. Deze vermogens zijn voor mij helaas niet altijd zo prettig geweest.’


Opgroeien met een empathische persoonlijkheid

‘Zoals veel hooggevoelige kinderen, hoorde ik er nooit bij. Ik voelde me eigenlijk meer een soort buitenaards wezen dat erop wachtte meegenomen te worden naar zijn ware thuis in de sterren. Ik weet nog dat ik een keer in de voortuin zat, naar de hemel keek en hoopte dat er een ruimteschip zou verschijnen dat mij zou meenemen naar huis. Ik was enig kind en was dus vaak op mezelf. Er was niemand in mijn omgeving met wie ik over mijn gevoeligheden kon praten of die daar iets van begreep. Niemand scheen te zijn zoals ik. Mijn ouders, die beiden arts waren – ik kom uit een familie met vijfentwintig artsen – zeiden: ‘Liefje, stel je wat weerbaarder op en trek je alles niet zo aan.’ Maar ik wilde dat niet en wist ook niet hoe ik dat voor elkaar moest krijgen. Ik meed volle winkelstraten en bleef weg van feestjes, want ik voelde me goed als ik daar verscheen, maar ik ging er uitgeput, duizelig of emotioneel aangedaan weer weg, of met pijn ergens in mijn lijf die er eerst niet was.

Als tiener in Los Angeles ging ik uitgebreid aan de drugs, om mijn grote gevoeligheid te dempen (dat raad ik jou overigens niet aan!) Als ik mijn gevoelens had verdoofd, kon ik gewoon, net zoals mijn vrienden, naar feestjes gaan en door winkelstraten lopen zonder me beroerd te voelen. Wat een opluchting. Maar na een bijna fataal verkeersongeval, hadden mijn ouders de schrik goed te pakken en stuurden ze mij naar een psychiater. Uiteraard was ik met die psychiater in een voortdurende strijd verwikkeld, maar eigenlijk was deze engel in mensengedaante de eerste persoon die mij liet beseffen dat ik, wilde ik heel zijn, mijn gevoeligheden moest accepteren, in plaats van ervoor weg te lopen. Dit betekende het begin van mijn heelwording en van de aanvaarding van mijn empathische persoonlijkheid. Omdat mijn intuïtie en mijn ervaringen mij in mijn kindertijd zo veel angst hadden aangejaagd, werd de acceptatie van mijn vermogens een belangrijk aspect van mijn ontwikkeling als arts en als vrouw. Deze vermogens zijn kostbaar en verdienen het om gekoesterd en ondersteund te worden.’


Als je het gevoel hebt dat je niet in deze wereld thuishoort, dan ben je hier om een betere wereld te scheppen. (Anonymus)


‘Ik wil afsluiten met een quote van Larry Dossey: ‘Veel mensen ontdekken dat je, als je je wilt openstellen voor anderen door liefde, compassie en empathie, kwetsbaar wordt en psychisch en spiritueel dikwijls gekwetst wordt. De oplossing ligt niet in het opgeven van je empathische vermogens, maar in de ontwikkeling van vaardigheden die voorkomen dat je beschadigd of onplezierig verrast wordt.’


____________________________________

Naar het artikelenoverzicht