dehelendekrachtvanbosbaden
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Van haiku naar shinrin-yoku

Voorpublicatie uit De helende kracht van bosbaden | door Julia Plevin

____________________________________

Voor bosbaden hoef je geen zwemkleding aan te trekken, al kan dit handig zijn omdat het heerlijk is om iets met water te doen als onderdeel van je bosbad, bijvoorbeeld douchen onder een waterval of een duik in een meer. En bosbaden is geen epische trektocht door Patagonië of een halve marathon rennen waarbij je heel veel calorieën verbrandt. Er is geen boswachter die je rondleidt, je hebt ook geen wandelkaart nodig en ook geen kompas of nordic walking stokken.


Maar wat is bosbaden dan wel? Bosbaden is een oefening waarbij je je bewust verbindt met de natuur om jezelf te helen. Het is deels mindfulness, deels kinderspel, een weg naar waarachtig inzicht in jezelf en de wereld om je heen. Bosbaden is een fysieke liefdesboodschap aan moeder aarde en een ervaringsgerichte methode om levensbedreigende ziekten die te maken hebben met onze moderne manier van leven tegen te gaan.


Mocht je ooit op de Henry David Thoreau-manier een boswandeling hebben gemaakt, dan weet je waarschijnlijk al hoe goed in de natuur zijn een mens doet. Ademen gaat makkelijker. De gedachten die door je hoofd racen vertragen en herschikken zichzelf omdat prioriteiten veranderen – alles wat niet echt belangrijk is lost langzaam op. Als je met vrienden samen bent, kunnen de gesprekken zich verdiepen. Misschien praat je over je dromen, intenties, verlangens en manifestaties. Je ziel is nu aan het woord. Hij spreekt altijd al tot je, maar meestal zitten we vast in ons hoofd en nemen we niet de tijd om echt te luisteren.


In het bos zijn heeft een activerende werking. John Muir zei: ‘De kortste weg naar het universum is via de wildernis van het bos.’ Bosbaden moedigt je aan om bomen te omhelzen, mos te voelen, bladeren op te rapen, frambozen te proeven en om te luisteren naar de diepste waarheden in jezelf. Het roept al je zintuigen wakker, je krijgt voeling met je eigen ongetemde natuur en je kunt meer genieten terwijl je omgeven bent door bomen. Een bosbad zuivert je ziel en dompelt je onder in de natuur.

 

De geschiedenis van bosbaden

Bosbaden is afgeleid van de Japanse term shinrin-yoku, die in 1982 is bedacht door Tomohide Akiyama van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij, deels om aan te geven dat het bos meer is dan een voorraadschuur vol hout. De Japanse term bestaat uit drie karakters (Kanji): het eerste bestaat uit drie bomen en betekent ‘bos’, het tweede bestaat uit twee bomen en verwijst naar de onderlinge verbondenheid binnen een bos en het derde karakter verwijst naar de weelde wanneer je volledig ondergedompeld bent in de overvloed die je omgeeft.


Maar de essentie van bosbaden gaat veel verder terug dan het moment waarop de term werd gemunt. Uit haiku’s over de natuur en het concept wabi-sabi – de schoonheid van de dingen schuilt in de imperfectie, vergankelijkheid en onvolledigheid – blijkt dat veel binnen de traditionele Japanse cultuur is gebaseerd op een diep inzicht in en een diepe verbondenheid met de natuur. Zo ontstond Ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken, al in de zesde eeuw. Deze kunstvorm gaat uit van een persoonlijke en directe relatie met de natuur. Volgens een van de meest invloedrijke, eigentijdse ikebana-beoefenaars, de kunstenaar Toshiro Kawase, leert ikebana ons dat ‘een enkele bloem het hele universum bevat’.


Wat deze religieuze culturen al tweeduizend jaar lang weten, is door hedendaagse onderzoekers gestaafd met wetenschappelijke feiten. De voormalige Japanse minister van Landbouw, Bosbouw en Visserij Tomohide Akiyama, wist van de baanbrekende onderzoeken naar de immuunsysteem versterkende effecten van fytociden, essentiële oliën afkomstig van bepaalde bomen en planten, toen hij in 1982 de term ‘bosbaden’ bedacht. Sindsdien is veel onderzoek gericht op de stress verminderende en stemming beïnvloedende voordelen van blootstelling aan fytociden in de natuur.

 

Bosbaden en het moderne leven

De mensheid heeft zich ontwikkeld in de natuur. We hebben 99,9 procent van onze tijd in de natuur doorgebracht en onze fysiologische functies zijn hieraan aangepast. We vinden ontspanning en komen weer op krachten in de natuur, zo zijn we evolutionair gevormd. Maar tegenwoordig zitten de meeste Amerikanen en West-Europeanen het grootste deel van de dag binnen, waarbij ik het vervoer in afgesloten voertuigen meereken. Door de voortdurende prikkels en stress van het moderne leven maakt onze prefrontale cortex (het deel van de hersenen dat gaat over de vecht-of-vluchtrespons en dat de afgifte van adrenaline bepaalt) overuren, waardoor we bijna nooit meer in de rust-en-verteermodus verkeren. Met als gevolg dat ons bloed chronisch een hoog cortisolgehalte heeft en we last hebben van hoge bloeddruk en andere kwalen.


We leven in een cruciale periode binnen de geschiedenis van de mensheid, waarin de spirituele en de wetenschappelijke wereld samengaan. We beginnen iets te begrijpen van wat er op fysiek en subatomair niveau gebeurt als we ons verbinden met de natuur. De wetenschap heeft aangetoond dat tijd in de natuur stress vermindert, de hartslag verlaagt, het cortisolgehalte naar beneden brengt, ontstekingsremmend werkt, het immuunsysteem versterkt, de stemming en het concentratievermogen verbetert, creatiever maakt, energie geeft en ons vrijgeviger en mededogender maakt.


Uit een Japans onderzoek onder bezoekers aan 24 bossen, blijkt dat de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol bijna 16 procent lager ligt wanneer zij in plaats van door een verstedelijkte omgeving door een bosrijk gebied wandelen. De gevolgen werden snel duidelijk: al enkele minuten na het begin van de boswandeling verbeterde de bloeddruk van de deelnemers. Vanwege deze en soortgelijke onderzoeksresultaten kwam dr. Qing Li met de ‘bosgeneeswijze’, een nieuwe medische tak die ‘ons vertelt hoe we door vaker in het bos te wandelen actiever worden, beter kunnen ontspannen, gezonder worden en minder last hebben van stress en aandoeningen en vormen van kanker die gerelateerd zijn aan onze manier van leven’.


 

Boekfragment uit
De helende kracht van bosbaden
Julia Plevin
ISBN: 978-94-92995-33-9
Prijs: € 19,90
Uitvoering: hardcover, ca. 192 pagina’s
Oorspronkelijke titel: The healing magic of forest bathing
Vertaling:  Ronald Hermsen

Samsarabooks