BZO55lindarood

Linda Rood  (foto: M. van Kempen)| Het ja-gevoel, 2018

____________________________________

Het ja-gevoel- verander je leven met de Vragen naar Vrijheid


Wat gebeurt er met ons leven wanneer we besluiten om ons hart te volgen? Wanneer we ons hart als kompas gebruiken voor de keuzen die we maken, in plaats van onze keuzen te baseren op wat we denken dat goed is?


Hoewel ieders pad er uniek uitziet zal voor ons allemaal opgaan dat wanneer je koerst op de ongekende wijsheid van je hart, als op een kompas, het je steeds dieper de levende waarheid in zal leiden van wie je bent. Ongebonden, vrij, tijdloos en in vrede. Vervolgens zal je hart je uitnodigen om deze vrede en vrijheid te belichamen gebruikmakend van jouw unieke talenten, eigenschappen en vaardigheden. Dit koersen op je innerlijke kompas(sie) noem ik het ‘ja-gevoel’. Het ja-gevoel is afgestemd op de levensstroom (de flow) die door je heen stroomt en die verbonden is met de wijsheid en liefde van het kloppende hart van het universum. Deze stroom van leven leidt van nature naar spiritueel ontwaken en het ontplooien van je potentieel. Diep vanbinnen kan iedereen voelen wat goed of juist niet goed voor hem is. Hiernaar luisteren en er gehoor aan geven is meestal heel andere koek. Want hoe vaak komt het niet voor dat je diepe onderbuikgevoel aangeeft om iets wel of niet te doen, terwijl het denken je luid en duidelijk laat weten dat dat niet verstandig is. Dus zwichten we meestal voor wat we denken dat goed is, in plaats van op ons hart, ons ja-gevoel, te vertrouwen.


Tegen de stroom in ploeteren?


Het heeft ermee te maken dat we vrijwel allemaal in onze jeugd leren om tegen de natuurlijke levensstroom in te ploeteren op basis van diepgewortelde overtuigingen over onszelf en het leven, zoals ‘Ik moet liefde, aandacht en waardering verdienen’, ‘Ik ben pas een goed mens als ik eerst zus of zo doe’, ‘Ik ben het niet waard’, ‘Ik ben een persoon met een bepaalde geschiedenis en (on)mogelijkheden’, ‘Innerlijke vrede en vrijheid zijn wel voor anderen weggelegd maar niet voor mij’. Hoewel dit vrij heftig klinkt bedoel ik hier de normale toestand mee van waaruit de meeste mensen leven. Kenmerkend voor deze manier van leven is dat het voelt als ploeteren en je best doen. Er zit kramp en spanning in omdat het geworteld is in verdeeldheid. Je hoeft maar om je heen te kijken, of naar het journaal, om te zien waar dat toe leidt. De ondergang van de mensheid als we zo doorgaan.


Openen, overgave en vertrouwen


Voor een groeiend aantal mensen is leven op deze manier niet meer vanzelfsprekend. Ze ontdekken dat het idee een persoon te zijn, afgescheiden-zijn, slechts een idee is en maken de reis naar hun hart. Ook ik maakte deze reis. Met mijzelf als voorbeeld wil ik uitdragen dat het niet relevant is wat je uitgangspositie voor deze reis is. Toen ik begon met het schrijven aan het boek Het ja-gevoel hadden de angsten grote invloed op mijn leven. Ik wist niet of ze ooit hun macht over me zouden verliezen. Door verlichtingservaringen wist ik gelukkig wel dat de oplossing van innerlijke verkramping niet in het domein van de persoonlijkheid te vinden was en dat het alleen te vinden was in het volgen van mijn hart, in overgave, vertrouwen en een loslaten van al het mij bekende. Terwijl ik dat pad volgde, schreef ik het boek Het ja-gevoel waardoor het de lezer, net zoals mijzelf destijds, meeneemt dieper en dieper zichzelf in.


De Vragen naar Vrijheid


Ondanks dat innerlijke vrede toenam merkte ik dat sommige patronen zich hardnekkig bleven herhalen in mijn leven en dat die mijn vrije bewustzijn konden kapen. Ik had menig spiritueel leraar horen vertellen over het belang van zelfonderzoek en het doorzien van overtuigingen en ik voelde tot in iedere vezel van mijn wezen dat dit waarheid was. Ik wist alleen niet hoe. Niet door erover na te denken, maar hoe dan? Tot het leven me op een dag verraste door me een ingeving te laten volgen. Dit was de dag dat ik de baanbrekende methode de Vragen naar Vrijheid ontwikkelde. Kon het zo eenvoudig zijn? Blijkbaar wel.


Heling vindt plaats vanuit ons heel zijn.


Uniek aan de methode is dat het onderzoeken van de Vragen naar Vrijheid zowel bevrijdend is, vergelijkbaar met ‘The work’ van Byron Katie, als helend, zoals ‘De helende reis’ van Brandon Bays. Ik sta nog dagelijks versteld van de diepgaande werking die deze vorm van meditatief zelfonderzoek heeft. In de Vragen naar Vrijheid komt de belangrijkste wijsheid terug die ik heb opgedaan in de vele opleidingen, spirituele therapieën en retraites die ik volgde op mijn zoektocht naar innerlijke vrede en vrijheid. Het is echter ontdaan van alle ingewikkeldheid, zoals het leven ook mij gaandeweg het schrijven van het boek ontdeed van alle ingewikkelde theorieën over het leven en mijzelf. Met de Vragen naar Vrijheid worden overtuigingen en bijbehorende conditioneringen moeiteloos blootgelegd, zodat ze kunnen oplossen in de onvoorwaardelijke liefde van ons hart. En het fijne is dat het niet iets is wat ‘jij als persoon’ hoeft te doen. Je gaat juist op een steeds diepere laag ervaren dat het leven ‘jou doet’, dat je het leven bent. Dat is wat zo bevrijdend is.


Het voelt soms bijna als een stille revolutie die gaande is en waar ook het boek Het ja-gevoel en de methode die ik daarin beschrijf de Vragen naar Vrijheid aan bij mag dragen: mensen die hun hart gaan volgen, daardoor hun talenten en gaven ontdekken en in een helende en positieve flow terechtkomen die in harmonie is met Moeder Aarde en het universum. We hebben het als mensheid nodig, ons voortbestaan zal afhangen van de keuze die we ieder voor onszelf maken en de tijd is nooit eerder zo vruchtbaar geweest voor innerlijke bevrijding en de realisatie dat alles, alles! uitdrukking is van onsZelf.


Geluk, liefde en vrijheid kun je niet verdienen. Zij rijzen op uit jezelf. En het verlangen ernaar is de fluistering van je hart die je de weg terugwijst naar jezelf.____________________________________


Het Ja-gevoel- Verander je leven met de Vragen naar Vrijheid |  Linda Rood | uitgeverij Samsara | geb. 351 pag. | € 23,50


____________________________________

Naar het artikelenoverzicht