BZO22zomerverlangens
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Je verlangen - dwaallicht of kompas?

Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling

Auteur: Margriet Wentink

Uitgeverij: Mens!

Uitvoering: paperback, 160 pag.

Prijs: € 15,95


Margriet Wentink

geeft leiding aan Interakt, opleidings- en bewustwordingscentrum voor meergenerationele psychotherapie. Zij is een van de initiatiefnemers van In Utero Nederland en auteur van: Je verlangen - dwaallicht of kompas? - Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling.

____________________________________

Zomerverlangens


De zomer zinderde ervan: van verlangen naar een mooie zomer, verlangen naar een vakantieliefde, verlangen naar een gouden medaille, verlangen om aan een nieuwe opleiding te beginnen, verlangen naar thuis net zo eenvoudig en relaxed te kunnen leven als op de camping.

Welke verlangens had jij deze zomer?

En heb je ze kunnen vervullen?

Nu veel vakanties voorbij zijn, scholen, sportclubs en al die andere activiteiten weer beginnen, verlangen veel mensen ernaar om het relaxte vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden en net zo ontspannen verder te leven als in de vakantie. Maar hoe slaag je daarin?


Een verlangen ontstaat als datgene wat je wenst en wat je je voorstelt niet samenvalt met de werkelijkheid. Sommige verlangens komen voort uit onvervulde behoeften omdat je aspecten van jezelf nog niet hebt ontwikkeld en omdat je nog ongebruikte potentie hebt. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je een kinderwens hebt, of het verlangen om een bepaalde opleiding te gaan doen. Andere verlangens komen voort uit een tekort dat je ervaart in jezelf of in je leven, een tekort aan energie bijvoorbeeld, of aan liefde voor jezelf, aan intieme relaties, of aan stille tijd voor jezelf. Dat tekort vertaalt zich ook vaak in een verlangen.


Verlangens zetten ons letterlijk in beweging, motiveren ons om actie te ondernemen, om veranderingen in werking te stellen. Daardoor kunnen we nieuwe ervaringen opdoen, groeien en hopelijk ook bloeien en vrucht dragen. Maar lang niet altijd brengen we het tot een geslaagde oogst, omdat we onszelf van tevoren al ondermijnen. Hét veelbesproken voorbeeld daarvan deze zomer, is hoe de Olympische expeditie van Yuri van Gelder schipbreuk leed. Hoe is het mogelijk dat iemand jarenlang zo hard werkt om zijn Olympische droom te vervullen, uit een diep dal is geklommen en zichzelf dan op het allerlaatst toch ondermijnt?


In mijn dagelijkse praktijk kom ik veel voorbeelden tegen van mensen die zichzelf ondermijnen, of zoals ze zelf wel eens zeggen ‘saboteren’. Zelf spreek ik liever van ‘tegengestelde verlangens’. Van sommige verlangens zijn we ons bewust zijn. Andere verlangens vormen een onderstroom in ons, die aan ons trekt en ons heen en weer slingert en maakt dat we dat wat we met de ene hand in werking zetten met de andere weer afbreken. Soms wordt dat destructief genoemd, maar in wezen hebben we te maken met bange delen of beschermingsmechanismen, die al heel jong zijn ontstaan. Alsof er – terwijl we iets aan het opbouwen zijn -– delen in ons zijn die roepen: ‘Niet doen, dan loopt het slecht met je af’, of ‘Kijk uit, niet verder gaan, dat is gevaarlijk.’ Of ons juist als we verlangen naar rust en ons hebben voorgenomen vaker een vrij moment voor onszelf in te bouwen toeroepen: ‘Zwakkeling, recht je rug, ga door en geef nooit op.’ Deze verlangens in de onderstroom bevatten vaak angsten en boodschappen uit eerdere levenservaringen, heel vaak uit onze allervroegste jeugd. Alsof er in volwassen vrouwen of mannen ook nog steeds een klein en doodsbang kind zit, dat ervoor zorgt dat we niet onze volle potentie leven, ook al zouden we dat als volwassenen nog zo graag willen.


Soms hebben we overlevingsstrategieën geleerd waarvan we zijn gaan denken dat die bij ons wezen horen, dat wij dat zíjn. Terwijl het in werkelijkheid de boodschappen zijn die we overnamen van mensen van wie we afhankelijk waren en die veel invloed hadden op onze ontwikkeling. Wanneer je bijvoorbeeld in een familie bent groot geworden waarin het belangrijk was om een goede baan te hebben en een eigen huis te bezitten, dan heb je misschien lange tijd gedacht dat je daar zelf ook naar verlangde. En op een dag kom je jezelf tegen: daar zit je dan, in je huis, met je goede baan en je hypotheek. En je merkt dat je je gevangen voelt, dat alles wat je vroeger droomde over vrijheid ver van je af is komen te staan. Je merkt dat het je niet bevalt, dat je je er ongelukkig in voelt. En terwijl je met je hoofd weet dat je een goed leven hebt, voel je je diep vanbinnen ontevreden. ‘Maar ik heb toch niks te klagen’, denk je dan, om het stemmetje van binnenuit het zwijgen op te leggen.


Wat we werkelijk ten diepste verlangen – en dat kan wel eens heel wat anders zijn dan dat we bewust denken te weten – kunnen we ontdekken als we de tijd nemen voor bespiegelingen. Wat voel ik, wat denk ik, wat laten de feiten van mijn leven me zien? Wat doe ik waar ik niet werkelijk blij van word? Wat doe ik niet waar ik me ontevreden over voel? Wie ben ik eigenlijk en wat wil ik eigenlijk? Welke behoeften liggen daaronder? En zijn het mijn eigen verlangens en hoe ontdek ik het verschil?


Bespiegelingen vragen momenten waarin je aandachtig luistert naar jezelf, je innerlijk oor te luisteren legt bij jezelf. Momenten waarop je in een spiegel kunt kijken die jou toont wat je verlangens je eigenlijk willen laten zien. Welk angstig kind in jou als volwassen vrouw of man heeft het voor het zeggen in je leven? De enige die deze vraag kan beantwoorden ben je uiteindelijk zelf.


Dat is ook tevens het goede nieuws: je bent niet afhankelijk van of anderen jou begrijpen en jouw behoeften gaan vervullen, maar je kunt als je wilt zelf ontdekken welke behoeften je hebt en wat in jou om vervulling vraagt. Je eigen verlangens kennen, jezelf begrijpen op een diepe laag, aanvaarden welke tegengestelde bewegingen er soms in een mens kunnen zijn, en oog in oog staan met het kleine angstige kind in jou, dát zijn de ingrediënten voor zelfliefde en onthaasting. En die zijn cruciaal om het vakantiegevoel nog een tijdje vast te houden als het hele circus om je heen weer gaat draaien in de komende weken.

____________________________________

Naar het artikelenoverzicht