BZO19Abronzentuingereedschap
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Waar kun je koperen tuingereedschap kopen?

Exclusief importeur voor Nederland van PKS-bronzen tuingereedschap is Kopersporen. Het assortiment bestaat uit praktisch handgereedschap, vaak met bijzondere vormen. Daarnaast verkoopt het bedrijf Slakkenschrik® kopertape en ringen om planten te beschermen tegen slakken.

Meer informatie: www.kopersporen.nl

____________________________________

Bronzen tuingereedschap  | Tekst Henny Schalen


Toen hij op internet zocht naar een natuurlijke manier om hun vijver weer helder te krijgen, stuitte de partner van Henny Schalen op een site dat bronzen tuingereedschap te koop aanbood. Hij las dat het gemakkelijk werkt en beter is voor de grond. Omdat brons hoofdzakelijk uit koper bestaat, bekleedde hij zijn spade hiermee en begon te spitten. Het verbaasde hem dat zijn ‘koperspade’ praktisch zonder kracht de aarde in ging. De kluiten aarde vielen heel mooi uiteen toen hij de grond bewerkte. Echt bijzonder. Omdat ze het bronzen gereedschap wilden aanschaffen, zochten ze contact met het Oostenrijkse bedrijf dat het maakte.


Biotechnisch tuingereedschap

Het bronzen gereedschap is ontwikkeld door nazaten van de Oostenrijkse natuurwetenschapper Viktor Schauberger (1885-1958). Hij ontdekte dat het gebruik van ijzeren gereedschap het magnetisch veld van de aarde op een negatieve beïnvloedt. Bovendien komen er door het afslijten fijne ijzerdeeltjes vrij die water ontladen, gaan roesten en de bodem uitdrogen. Schauberger besloot landbouwproeven te gaan doen met ploegen die bekleed waren met koper, met als resultaat hogere opbrengsten en gezondere gewassen.

Als sporenelement zorgt koper voor gezonde grond en planten.


Koper doet meer

Bovendien laat koper schadelijke bacteriën afsterven. Die eigenschap is al zólang bekend dat we het vergeten zijn: waterleidingen, deurklinken en trapleuningen waren immers altijd van koper. In de ‘moderne’ tijd ging men over op plastic en roestvrij staal, met rampzalige gevolgen voor onze gezondheid. Dit wordt onder andere zichtbaar in het feit dat ziekenhuizen praktisch niet meer in staat zijn een bacterie als MRSA fatsoenlijk te bestrijden. Elders in Europa hebben inmiddels een aantal ziekenhuizen roestvrij stalen kraanknoppen en deurklinken weer vervangen door koperen in verband met de antibacteriële werking.


Met de hand gemaakt

In 1992 werd in Oostenrijk begonnen met de handmatige productie van 1 handschepje. Nu, ruim 20 jaar later, is het assortiment uitgebreid tot ruim 30 verschillende tuingereedschappen. Het wordt intussen wereldwijd verkocht en nog steeds met de hand gemaakt. Het tuingereedschap is licht in gebruik en er blijft minder grond aan kleven. Schoonmaken is onnodig, want het roest niet.


Spiraalbuizen

Hoe het met de vijver gegaan is? Die werd weer helder. Niet door chemicaliën, maar door een ander praktische idee van Viktor Schauberger. Hij baseerde zich daarbij op het gegeven dat water zich in de natuur altijd kronkelend beweegt, nooit in rechte lijnen. Hierdoor wordt het vitaal. Dus laten we het water tweemaal daags een half uurtje door spiraalbuizen en een koperen trechter stromen. Door het koper groeien ook algen en mossen minder goed. Deze speciale buizen kunnen naast voor vijvers gebruikt worden in huisinstallaties en voor gietwater in de tuin.     

____________________________________

Naar het artikelenoverzicht