Ayurveda als moderne levensstijl
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Ayurveda | Acharya Shunya | Samsara Books |

paperback, 400 pag. | € 26,90

Ayurveda, als moderne levensstijl

een complete gids voor meer gezondheid en vitaliteit met veel respect voor de natuur


Tekst: Acharya Shunya

____________________________________

Voordat een boek het licht ziet, heeft het al zijn eigen spirituele reis afgelegd. Ook dit boek. Nu het klaar is, neem ik je graag mee op een inspirerende en levensveranderende reis naar blijvende gezondheid.


Mijn boek Ayurveda - als moderne levensstijl dat nu ook in het Nederlands verschenen is, zou zomaar je gezondheid kunnen verbeteren. Voor altijd. Gezondheid is niet een belofte die ooit misschien weleens uit zou kunnen komen, het is onze fundamentele, natuurlijke bestaanstoestand. Je zult die gezondheid gaan ervaren wanneer je gaat leven op een manier die in harmonie is met de intelligentie van de Natuur. Dat is de belofte van de Ayurveda, het vijfduizend jaar oude Indiase stelsel van gezondheid en geneeskunde.


Wie de lessen in dit boek leest en ter harte neemt, kan dit zien als een overgangsritueel: de overgang van een leven op de automatische piloot naar een meesterlijk geleid leven. In dat leven ben je vrij en heb je zelf proactief invloed op je welzijn en gezondheid, doordat je je openstelt voor gezondheidsdenken, zelfbestemming en de zegeningen van de Natuur. In dat leven wordt het patroon van ziekte voor altijd doorbroken door gezondheid.


De Ayurveda benadert de gezondheid op twee manieren. De eerste is preventief en gericht op het bevorderen van de gezondheid. Daarbij wordt de gezondheid beschermd en verbeterd door middel van praktische levensstijladviezen. Dit is de ‘wijsheid’-methode, waarbij de innerlijke gezondheid wordt aangesproken. In het Sanskriet heet dit swasthya-raksha. Hierbij wordt steeds gebruikgemaakt van de wijze lessen uit de spirituele zusterwetenschappen yoga en Vedanta.


De tweede methode is de ‘herstel’-methode. Hierbij gaat het om het behandelen van ziektes met behulp van geneesmiddelen op basis van kruiden, lichaamsbehandelingen en zelfs chirurgie (hoewel de chirurgie tegenwoordig niet langer een actief onderdeel van de Ayurveda is). In het Sanskriet wordt deze methode vikara prashamana genoemd. Beide benaderingen zijn van even grote waarde, maar ze hebben ieder hun eigen specifieke toepassingen.


Maar hoe belangrijk het behandelen van ziekte ook is, wat we nooit uit het oog moeten verliezen is dat we zelf, direct, onze innerlijke gezondheid kunnen aanspreken. Als we wel onze aandoeningen behandelen met geneesmiddelen, maar niet tegelijkertijd investeren in een gezonde levensstijl, wordt het lichaam gereduceerd tot een slagveld in de strijd tegen ziekte. Wij bezitten een innerlijke bron van kracht, een spirituele waarheid, die we in ere moeten houden. We offeren onze kracht nooit op aan een ziekte, ook al heeft die nog zo’n angstaanjagende naam of is de prognose nog zo slecht. Sterker nog, juist dan moeten we onze latente gezondheidsrespons activeren door middel van een gezonde levensstijl die in harmonie is met de wetten van de Natuur. Of je nu oosterse of westerse geneesmiddelen gebruikt, als je daarnaast een gezonde Ayurvedische levensstijl hebt, zal dat het herstel bespoedigen en je welzijn bevorderen.


Je lichaam heeft zijn eigen, opvallend grote wijsheid en een zelfherstellend vermogen. Heb wat meer vertrouwen in je lichaam, en laat het zichzelf genezen. Trouwens, het leiden van een Ayurvedische levensstijl is vaak op zichzelf al genoeg om de latente ‘gezondheidsrespons’ te activeren.


Het effect van een levensstijl is te vergelijken met dat van het beleven van kunst: het vult ons bewustzijn met nieuwe mogelijkheden voor ons zijn en ons worden. Een levensstijl waarbij we ons op een bepaald niveau tevreden en optimistisch voelen, heeft een positieve impact op onze gevoelens ten aanzien van het universum en onszelf. Soms merk je opeens dat je de hele dag met een glimlach op je gezicht loopt, zonder dat daar een speciale reden voor is.


Als we kijken naar de klassieke Ayurvedische teksten, van de Veda’s (4500 jaar voor het begin van onze jaartelling) tot en met de zestiende eeuw (dus alle teksten van de oudste tot de meest recente), zien we dat de levensstijl daarin vanaf het begin tot het eind centraal staat. Het behandelen van ziektes gaat pas in de latere teksten een steeds belangrijker plaats innemen. Elke dag weer werkten zij aan een blakende gezondheid als uitdrukking van hun godsbewustzijn. Ze leefden niet in angst voor ziektes. Ze dachten gezond, ze leefden gezond en ze genoten een goede gezondheid. Het is niet zo gek dat de wijze lessen uit dat verleden een originele wijsheid bevatten die in het nu onze hele planeet gezond kan maken. En wanneer de wijze zieners toch ziek werden (verval is nu eenmaal onderdeel van de natuurlijke orde) genazen ze die ziekte (of ze accepteerden haar) in gratie en in schoonheid, zonder dat hun hele bewustzijn in gruzelementen viel.


Helaas kiezen veel Ayurvedische behandelaars er tegenwoordig voor om alleen de ziekte aan te pakken. Patiënteducatie op het gebied van levensstijl zien ze als verloren tijd. Zo verminder je onvermijdelijk de kans op herstel. Ze zullen ook al snel overgaan tot het voorschrijven van kruidengeneesmiddelen. Zo wordt bij slapeloosheid bijvoorbeeld maar al te vaak het bedreigde kruid Nardostachys jatamansi voorgeschreven, in plaats van de patiënt uitleg te geven over wat een wijze levensstijl zegt over gezonde slaap. Ik noem dit een ‘prescriptief’ model van de Ayurveda, dat veel weg heeft van de aanpak in de westerse geneeskunde. Dit model legt wel een verband tussen medicijnen en symptomen, maar interesseert zich niet voor de onderliggende levens(stijl)kwesties. Als gevolg hiervan raken mensen afhankelijk van hun medicijnen en ontwikkelen ze geen onafhankelijkheid door het leiden van een leven in balans, wat uiteindelijk veel krachtiger is dan welk medicijn dan ook. Ik houd me persoonlijk verre van dit soort Ayurveda.


In tegenstelling daartoe geeft mijn boek de wijze lessen over een juiste levensstijl weer de plaats die ze verdienen. In dit boek staat gezondheid centraal. Daarom maakt het gewone mensen sterker, mensen zoals jij en ik, want een juiste levensstijl geeft ons de vrijheid om onszelf gezond te maken, in onze eigen omgeving en op onze eigen manier.


‘Met dit zeer leesbare en uiterst praktische boek geeft Acharya Shunya ons de complete Ayurveda – niet alleen een systeem voor het voorkomen en genezen van ziekte, maar een holistisch stelsel dat ook kennis uit de respectabele zusterwetenschappen yoga en Vedanta toepast om het menselijk leven in al zijn facetten aan te spreken. Dit boek mag in geen enkel huis ontbreken.’
 PHILIP GOLDBERG


____________________________________

Naar het artikelenoverzicht