BZO19AAyurvedicart
SiteLock

© BewustZijnsWerk 2019

Eleonore Broekhuijsen beeldend kunstenaar, taalwetenschapper,  Vedic Art teacher en Kunstzinnig Dynamisch Coach. Achtergrond en cursussen Vedic Art in Zweden: www.vedicart.com

Informatie en cursussen Vedic Art Eleonore Broekhuijsen (Nederland): www.vedicartcentrum.nl

____________________________________

Vedic Art en de kunst van het Zijn


Wil je ontspannen en de maalstroom van gedachten in je hoofd tot rust brengen? Vedic Art kan je daarbij helpen. Het is een meditatieve/intuïtieve manier van schilderen, ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källman die zich liet inspireren door Maharishi Mahesh Yogi (bekend van de Transcendente Meditatie). De methode is  gebaseerd op de vedische filosofie dat alle kennis die we nodig hebben om te creëren al in ons aanwezig is. Middels 17 vedische principes krijg je schilderkundige basisinstrumenten tot je beschikking en boven al een opening om je persoonlijke creativiteit en spiritueel bewustzijn verder te ontwikkelen. Kunst is de taal van de ziel en Vedic Art geeft je handvatten om die taal te spreken.


Toen Eleonore Broekhuijsen , beeldend kunstenaar en taalweten-schapper, voor het eerst over Vedic Art hoorde, sloeg er onmiddellijk een vonk over die uitgroeide tot een gloeiend vuur. Na haar opleidingstijd geeft ze nu zelf cursussen in haar atelier in Zuid Holland en ook op andere locaties. En ze wordt alleen maar enthousiaster.


Meer dan alleen schilderen

Vedic Art zorgt ervoor dat je creativiteit (weer) gaat stromen, nodigt je uit onbevangen te schilderen en diep in de verf te duiken. Heel fijn om te doen, maar het doet meer dan dat: het helpt je om te luisteren naar wat er in je leeft, wat op dit moment belangrijk voor je is. Door volgens de 17 principes te schilderen, verhoog je je bewustzijnsniveau. Vedic Art fungeert als een soort navigatiesysteem waarmee je keuzes vanuit een innerlijk weten, vanuit je hart kunt gaan maken.

Je leert volstrekt vanuit jezelf te schilderen: op jouw manier, met jouw kleuren, vanuit jouw persoonlijke stijl. Alles wat je maakt heeft je eigen verhaal. Tijdens dat scheppingsproces helpen de principes van Vedic Art je te verbeelden wat je eigenlijk allang weet. Want zoals elk zaadje weet dat het een bloem zal worden, zo weet je als mens op een diep niveau ook wie je bent en wat je weg is. Als je schildert ben je onderweg - van de eerste opzet tot en met de diverse momenten van aanpassen, overschilderen en afronden van je werk.

Dit proces, die transformatie, heeft ook een uitwerking op je dagelijkse leven. Vedic Art en Vedic Living horen bij elkaar. Vedic Art helpt je om te groeien, onafhankelijk van verwachtingen en oordelen van anderen.


De oprichter

Curt Källman was degene die Vedic Art ontwikkelde en op Öland in Zweden de Vedic Art Academy opzette. Hij had als motto: ‘Vedic Art leert je niet hoe je moet schilderen, Vedic Art is een methode die je helpt te herinneren hoe je schildert en creëert.’

Sinds zijn overlijden in 2010 zet zijn zoon Johannes Källman het werk voort. Vedic Art is toegankelijk voor iedereen die ernaar verlangt te schilderen; voor mensen die nog nooit hebben geschilderd en ook voor kunstenaars, die hierdoor op een dieper niveau van hun creativiteit kunnen komen. Je vindt je eigen weg, op jouw manier, met jouw mogelijkheden. Het kan nooit verkeerd gaan. Het proces is belangrijker dan het resultaat en elke creatie heeft haar eigen schoonheid, is op haar eigen manier doorleefd.


Aan de slag

Je begint met de basiscursus. De 17 principes van Vedic Art worden mondeling, van hart tot hart, overgedragen - zoals Curt Källman er ooit mee gestart is. Hij hechtte veel belang aan die traditie. Het creatieproces start direct bij dat zaadje waarin alles al aanwezig is en wat ook wel het punt van stilte wordt genoemd. Die stilte is in Vedic Art sterk aanwezig en wordt niet opgevuld met muziek of gepraat. Je doorloopt de stappen en gaat zo op weg om je verborgen kennis te herinneren en je natuurlijke ontwikkelingsproces te activeren. Je zult merken dat je precies die elementen zult oppakken die voor jou van belang zijn en in je ontwikkeling passen.

De eerste stappen zijn er vooral om je te helpen bij het schilderen; de vervolgstappen begeleiden je door het creatieve proces en je persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Eenmaal op het pad van Vedic Art heb altijd voldoende inspiratie om te gaan creëren en is er niet meer zoiets als angst voor het witte doek.


Vedic Art cursussen

Op het eiland Öland in Zweden komen zomers mensen bijeen van over de hele wereld om Vedic Art te beleven. Je kunt er de basis- en vervolgcursus volgen, diverse verdiepingscursussen en ook de teacher opleiding. Naast in de Scandinavische landen worden er onder andere in Polen, Frankrijk, België, Engeland en ook in Nederland cursussen gegeven.

____________________________________

Naar het artikelenoverzicht